Overslaan en naar de inhoud gaan

Op verkenning in de Balkan is Europa’s nieuwe hype. We proeven van het uitgaansleven in Bosnië en Herzegovina, verblijven bij een Kosovaarse boer, springen van kliffen in rivieren bij Dormitor National Park en lopen in de oorlogstunnels van Sarajevo. Te voet, vanop het water en met lokaal transport ervaren we de natuur en cultuur van het voormalige Joegoslavië.

De hoogtepunten van deze reis

Bobotov

Na wat puffen, samen de top van Bobotov Kuk (2.523m.) bereiken! 

Bosnië

Traditionele Bosnische gebruiken leren bij een gastfamilie.

Mostar

Mostar leren kennen door de ogen van een overlevende van de oorlog.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Cultuur in Sarajevo & Mostar

We komen aan in de hoofstad van Bosnië en Herzegovina, Sarajevo. We verkennen de stad en brengen o.a. een bezoek aan een overblijfsel van de Winterspelen van ‘84: een oude bobsleebaan. ’s Avonds kunnen we al proeven van het bruisende nachtleven van de hoofdstad.

In Mostar vergapen we ons aan de bekende brug die het katholieke en moslimgedeelte van de stad verbindt. De middeleeuwse brug werd tijdens de oorlog volledig vernield, maar is nu weer in ere hersteld. We lopen in de sporen van de Bosnische oorlog en worden stil bij het horen van de verhalen van onze lokale gids

2 Dag 4-6
Natuur & traditie in Bosnië en Herzegovina

Na het bezoeken van steden hebben we nood aan wat actie. We beginnen met een spannende rafting en genieten na met een barbecue. Al wandelend verkennen we de wondermooie gebergten van Bosnië en Herzegovina. Uitrusten doen we bij locals die ons traditionele Bosnische gebruiken aanleren. Een kennismaking die we niet snel zullen vergeten!

3 Dag 7-10
Wondermooi Servië

We rijden doorheen het Servische platteland. Al wandelend en vanop de boot verkennen we de natuurpracht die deze regio te bieden heeft. Grotten, meren en lokale fauna: het passeert allemaal de revue. Slapen doen we in verrassende en authentieke verblijfplaatsen.

4 Dag 11-13
Durmitor National Park in Montenegro

We nemen de bus en rijden naar Zabljak waar we ons laten omringen door 23 bergtoppen en 18 bergmeren. We worden uitgedaagd door de Bobotuv Kuk en trekken onze stapschoenen aan voor een stevige tocht naar de top van deze berg. We houden het niet droog en gaan de verschillende rivieren en kloven van één van de vele canyons verkennen.

5 Dag 14-16
Ongerept Kosovo

We zullen niet de enige toeristen zijn, maar wel één van de weinigen. We reizen naar Peja waar we ons laten onderdompelen in de Kosovaarse cultuur. We verblijven op een lokale boerderij en genieten van de indrukwekkende omgeving, maken kennis met de locals en maken een kampvuur. Avontuurlijk wordt het zeker en vast als we aan de hand van kabels de Rugova Canyon verkennen. Na een actieve en heerlijke reis vliegen we terug naar België vanuit Prishtina.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Sarajevo en Pristina-Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 13 / 03 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Te voet, per bus of per trein, vele verschillende transportmiddelen
 • De avontuurlijke kant van jezelf naar boven laten komen tijdens het raften, uitdagende hikes en nog veel meer...
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • We slapen, waar mogelijk, in kleine hostels en guesthouses
 • Ter plaatse maken we, waar mogelijk, gebruik van het openbaar vervoer
 • We overnachten in Kosovo bij een plaatselijke familie en krijgen indien mogelijk inkijk in hun dagelijkse taken
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
- Proeven van de lokale specialiteiten; we eten en drinken in de lokale cafés, restaurantjes, enz. Contact met de plaatselijke bewoners is verzekerd.
- Overnachten bij de lokale bevolking in Kosovo.

Documenten

Voor reizen naar Servië volstaat de Belgische elektronische identiteitskaart.
Belgen kunnen zonder visum Kosovo binnenkomen en drie maanden verblijven. Uiteraard heb je een geldige identiteitskaart nodig.
Om naar Montenegro te reizen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart zolang je maximaal 30 dagen ter plaatse blijft. Indien je langer blijft heb je een paspoort nodig.
Voor Bosnië-Herzegovina volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

De vluchtinformatie is voor deze reis nog niet bekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We doorkruisen de 4 landen met een gecharterd busje. Ter plaatse maken we waar mogelijk gebruik van het openbaar vervoer en onze voeten.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Er wordt tijdens deze reis vooral geopteerd voor gezellige hostels en guesthouses of kleinschalige, door families gerunde pensions.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
In Bosnië en Herzegovina heerst er een keuken met veel Mediterrane en Turkse invloeden. Ook invloeden van Centraal Europa zijn tot in de keuken doorgedrongen. Behalve vleesgerechten zoals cevapi en gevulde paprika's, zijn er ook heel wat groentegerechten te vinden zoals kacamak en sataras.

De Servische keuken is een hartelijke, zware keuken, met voornamelijk invloeden vanuit Turkije, Griekenland en Centraal-Europa, maar zeker ook uit het voormalige Joegoslavië in het algemeen. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van vlees, brood en zuivelproducten. Men eet er vooral stoofschotels met groenten en varkensvlees of lam, maar ook groenteschotels zoals moussaka of soepen.

De Kosovaarse keuken is sterk verwant met de Albanese keuken, maar uiteindelijk hebben beide landen dezelfde Grieks-Turkse achtergrond en dús is het een culinaire smeltkroes, waar elk land zijn eigen specifieke draai aan heeft gegeven. De keuken bestaat vooral uit rund-, schaaps- en lamsvlees, omdat de Albanezen, Gorani en Bosniakken, die samen zo’n 95% van de Kosovaarse bevolking vormen, moslim zijn. Verder mag je ook veel vegetarische gerechten verwachten, heerlijke bonensoepen, verrukkelijke hartige taarten zoals burek met geitenkaas en eindeloos veel salades.

De Montenegrijnse keuken is gevormd door invloeden van andere keukens, maar vooral door de verschillende geografische regio's; de kust, het centrale deel van het land en de (hoge) bergen in het noorden. Er zijn veel verschillende regionale specialiteiten, zoals aan de kust waar de verse zeebaars en tandbrasem populaire gerechten zijn. Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt en natuurlijk het liefst die van autochtone soort Barska žutica. De uitgestrekte graslanden in de bergen van Durmitor, Sinjajevina en Bjelasica zorgen voor zeer gezonde melk- en vleesproducten. Lamsvlees en kalfsvlees bereid onder de sač (een deksel dat wordt verwarmd door kolen erop, terwijl het eten onder de deksel gaart), verschillende soorten kazen, vers gegrilde forel, kačamak en cicvara, kajmak en kisjelo mlijeko (dikke yoghurt) zijn allemaal het proeven waard! Montenegro heeft een eigen biermerk, Niksicko Pivo (bier uit Niksic). De brouwerij is in 1896 opgericht.
"Medovina" (med = honing) is een alcoholische drank dat wordt gekregen uit de fermentatie van honing (oplossingen).

De Balkan kan een uitdaging zijn voor mensen die vegetarisch eten, maar het is er zeker niet onmogelijk!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Aangezien we veel onderweg zijn, neem je eenvoudig te transporteren bagage mee, dus geen zware onhandige valiezen maar kies eerder voor een trekkingsrugzak.

Wees selectief in het materiaal en de kledij die je meeneemt.

Volgende elementen zijn onontbeerlijk:

 • Stevige, ingelopen wandelschoenen
 • Sportschoenen
 • Zonnebril
 • Zonnecrème
 • Zwemgerief
 • Pet/hoed
 • Regenjas
 • Trui, fleece en of windstopper: 's avonds kan de temperatuur zakken en niemand heeft het graag koud. We spenderen enkele dagen in de bergen waar de gevoelstemperatuur aanzienlijk lager kan liggen dan in de grote steden.
 • Medicatie: zowel persoonlijke medicatie als algemene medicatie (Motilium, imodium,...)
Geldzaken

Budget ter plaatse

 • Kostenraming voor activiteiten logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen vereist voor de 4 landen die we op deze reis bezoeken.

Conditie

Voor deze reis is een normale tot goede conditie nodig. Mensen die veel last hebben van hoogte- of watervrees, hart- of ademhalingsproblemen zullen niet alle activiteiten kunnen meedoen.

Reisperiode en klimaat

De afreizen vinden plaats in de zomer. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraan klimaat. Overdag kan de temperatuur wel eens hoog oplopen wat niet altijd even aangenaam is tijdens fysieke inspanningen. Drink dus voldoende! 's Avonds kan het frisser aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt. Neem dus een goede
warme trui type fleece mee. Regen komt er ook soms voor, dus wees ook daar op voorbereid.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Bosnië en Herzegovina
Over Montenegro
Geografie

Bosnië en Herzegovina is een Oost-Europees land en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Het land heeft ook een kustlijn van 20 km aan de Adriatische Zee. Met een totale oppervlakte van 51.197 km², is Bosnië en Herzegovina het 129ste grootste land ter wereld, voor Costa Rica en Slowakije.

Het laagste punt van het land ligt aan de Adriatische Zee, het hoogste is de berg Maglić met 2.386 meter hoogte. De berg ligt in het zuidoosten en grenst aan Montenegro.

Een groot deel van de landsgrenzen van Bosnië en Herzegovina zijn natuurlijke grenzen. We spreken dan over rivieren. De langste rivier van het land, de 945 kilometer lange Sava, is ook een deel van de grens.
Bosnië en Herzegovina grenst aan Kroatië, Montenegro en Servië.

Het land is voornamelijk heuvelachtig, maar er zijn ook heel wat bergen en dalen. Zo wordt bijvoorbeeld het grensgebied met Kroatië gevormd door de Dinarische Alpen, dat deel uitmaakt van het Joegoslavisch karstgebied. In het noorden bestaan deze uit grillige rotsen, maar in het oosten zijn dit vooral hoogvlaktes, of 'Polje'.

Sommige meren in Bosnië en Herzegovina bestaan enkel in de zomer als de sneeuw smelt, de ondergrondse rivieren zich een weg banen naar de oppervlakte en zo de meren vullen. In de winter verdwijnen ze weer compleet en blijven er enkel droge vlaktes over.

Fauna en flora

Bosnië en Herzegovina bestaat voor een groot deel uit vruchtbaar land en bossen. De bossen bestaan vooral uit beukenbossen. In de natuurlijke omgeving van Bosnië en Herzegovina schuilen onder andere hazen, lynxen, wezels, otters, vossen, wilde katten, wolven, grijze beren, berggeiten, wilde schapen en herten.

De Bosnische lelie, ook wel de gouden lelie genoemd, is een bloem die van oorsprong uit het land komt en is het symbool van het Bosnië-Herzegovina.

Staatsvorm

Bosnië en Herzegovina is een federaal democratische republiek. De hoofdstad is Sarajevo, gesitueerd in het noorden van het land. Het land bestaat uit twee administratieve divisies: de Bosniak-Kroatische Federatie en de Servische Republiek, of Republika Srpska.

Het is een presidentiële republiek met een semipresidentieel systeem, dat het drie-presidentschap genoemd wordt. De drie staatshoofden in het land zijn Bakir Izetbegovic, Dragan Covic en Mladen Ivanic. Zij wisselen elkaar iedere 8 maanden af. De presidenten worden verkozen voor een termijn van vier jaar. Bakir Izetbegovic is de Bosniakse president, Dragan Covic de Kroatische en Mladen Ivanic de Bosnisch-Servische.

Bevolking

In Bosnië-Herzegovina wonen ongeveer 3,9 miljoen mensen. Ongeveer de helft is van Bosnische afkomst, 31% is van Servische afkomst en 15% van Kroatische afkomst.

De hoofdstad, Sarajevo, is de grootste stad van het land met iets meer dan 300.000 inwoners.

Economie

De economie van Bosnië-Herzegovina draait vooral op de publieke sector, ongeveer 40% van het BNP wordt door de overheid gegenereerd. Daarbuiten is er vooral landbouw en zware industrie met staal, ijzer en lood.

Momenteel is Bosnië-Herzegovina wereldwijd het land met de hoogste werkloosheidsgraad bij jongeren, ongeveer 60% van de jongeren zit zonder werk. Ook de algemene werkloosheid is erg hoog, op wereldvlak zitten ze bij de 10 slechtste landen.

De munteenheid is de BAM, de Bosnian Convertible Marka. De munteenheid is sinds 1 juli 2014 vastgeklikt aan de euro en heeft daardoor een vaste wisselkoers, 1 BAM komt overeen met 0.51 euro.

Religie

De grootste religie van Bosnië-Herzegovina is de islam, ongeveer 50% van de inwoners volgt deze leer, 31% is orthodox en 15% rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Bosnië-Herzegovina en België.

Elektriciteit

In Bosnië-Herzegovina gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Doorgaans kan in Bosnië en Herzegovina, mits een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen, zonder noemenswaardige problemen en in behoorlijk veilige omstandigheden worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is goed en stabiel.

Meer dan 18 jaar na de oorlog blijven de spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox, Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) voelbaar. Het is van belang oog te hebben voor hun respectievelijke gevoeligheden. Het is niet aangewezen zich te mengen in discussies over de oorlog.

Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters (Sarajevo, Mostar, Medjugorje).

Geografie

Kosovo grenst aan Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië en heeft een totale oppervlakte van 10.887 km2. De belangrijkste steden van Kosovo zijn Pristina, Peja, Pirzen en Gjakova. De hoofdstad Pristina telt de meeste inwoners.

Fauna en flora

Kosovo heeft zowel op het gebied van natuur als cultuur bezienswaardigheden. Zoals watervallen, enorme natuurgebieden, prachtige steden, kloosters en moskeeën. De Rugova vallei en de Mirusha watervallen zijn de populairste.

Staatsvorm

De president Kosovo is sinds 7 april 2016, Hashim Thaci. De eerste minister is sinds 9 september 2017 Ramush Haradinaj.

De president wordt verkozen voor 5 jaar door 2/3 van de stemmen te halen. Als de kandidaat in de eerste en tweede stemronde geen 2/3 haalt wordt er bij de derde stemming de kandidaat met de meeste stemmen verkozen.

Bevolking

Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo in 2008 heeft de republiek een eigen vlag. De Kosovaarse vlag is blauw en geel of goud. De zes sterren op de vlag vertegenwoordigen de zes etniciteiten binnen Kosovo: Albanezen – ruim negentig procent -, Serviërs, Bosniërs, Turken, Gorani en Roma.

Economie

Het gaat niet zo goed met de economie van Kosovo. De inwoners zijn de minst rijke van Europa, en er is een algemene werkloosheidsgraad van 31%. De werkloosheidsgraad bij jongeren ligt nog hoger namelijk 61%, dit zegt veel als men weet dat de gemiddelde leeftijd 26 jaar is.

Religie

De meeste Kosovaren hebben een moslimachtergrond, het gaat wel voornamelijk om en zeer gematigde vorm van de Islam. Voor de meeste inwoners staat de Albanese etniciteit boven de religieuze achtergrond. Een aantal procent van de Kosovaren is Rooms – Katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met België.

Elektriciteit

In Kosovo worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in België.

Veiligheid

In Kosovo kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, je moet alleen oppassen in het verkeer.

Geografie

De oppervlakte van Montenegro bedraagt 13.812 km², dat is iets kleiner dan Wallonië. Montenegro heeft grenzen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kosovo en Servië.

60% van Montenegro ligt boven de 1.000 m. Enkel rond het Skadersko meer komen wat laaggelegen gebieden voor. Bobotov Kuk is met zijn 2.522 m de hoogste berg en ligt in het Nationaal Park Durmitor.

Montenegro heeft geografisch gezien nog 2 opmerkelijke dingen:

 • de Boka Kotorska, de meest zuidelijke fjord van Europa
 • de Tara-ravijn, de diepste kloof van Europa en zelfs de 2de diepste ter wereld
Fauna en flora

Montenegro is vooral in het voorjaar en de zomer bedekt met een grote variëteit aan bloemen en planten. In de moerassige gebieden in het zuiden komen veel bloemen voor zoals orchideeën, irissen en gewone boterbloemen. Het binnenland en de hogergelegen gebieden zijn vooral beboste gebieden met eiken, haagbeuken, platanen en berken. Verder zijn er een aantal uitgestrekte beukenbossen. Rond de stad Bar staan veel olijfbomen. Aangenomen wordt dat hier de oudste olijfboom van Europa staat. Hij zou ongeveer 2000 jaar oud zijn.

Montenegro telt nog veel wildlife. Naast wolven, vossen en marters komen er ook nog bruine beren in het wild voor. De beren leven in de hogergelegen gebieden tussen de 600 en de 200 meter. In het noordoosten, in de regio van Plužine, komt ook nog de lynx voor. In de bergen komen ook twee giftige addersoorten, de zandadder en de Bosnische adder, voor.

Staatsvorm

Na de Balkanoorlog vormde Montenegro eerst een federatie met Servië, maar op 3 juni 2006 werd Montenegro onafhankelijk. Sindsdien is Montenegro een republiek.

De president is sinds april 2008 Filip Vujanovic, hij werd door het volk in 2013 herkozen voor een laatste termijn van 5 jaar. Hij resideert niet in de hoofdstad Podgorica, maar in de voormalige koninklijke hoofdstad Cetinje. Hij stelt ook de premier aan die wel door het parlement goedgekeurd moet worden.

Aan het hoofd van de regering, Skupština, staat de premier. Sinds november 2016 is dit Dusko Markovic.

Bevolking

Het inwonersaantal van Montenegro bedraagt 650.000. Slechts iets meer dan 40% is etnische Montengrijn, 32% heeft een Servisch etnische achtergrond. Daarnaast komen er ook nog Albanezen en Kroaten voor. Bijna 50% van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 25 tot 54 jaar.

Economie

De economie draait vooral op de inkomsten van het toerisme aangezien de industrie zwaar verwaarloosd werd tijdens de federatie met Servië. Nu wordt de industrie nog steeds zwaar gesubsidieerd door de overheid. Net voor de economische crisis waren ze op de goede weg, maar sinds 2012 zit Montenegro in een recessie.

Vroeger betaalde men met de Duitse mark in Montenegro, maar in 2002 stapten ze mee over naar de euro, ookal hadden ze daar geen toestemming voor. Ze slaan ook geen eigen euromunten.

Religie

De meerderheid van de Montenegrijnen zijn ortodoxen, ongeveer 3/4 van de bevolking volgt deze leer en een kleine 20% is soennitische moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Montenegro en België.

Elektriciteit

In Montenegro gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Geografie

De oppervlakte van Servië bedraagt 77.474 km², ongeveer 2,5 keer groter van België en grenst aan Bosnië & Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo en Montenegro. Het hoogste punt van het land is de Midzor met een hoogte van 2.169 meter. De hoofdstad van Servië is Belgrado, gesitueerd in het noorden van Servië.

De Donau is de langste rivier van Servië en zorgt voor een erg vruchtbaar gebied in het noorden van het land.

Fauna en flora

In Servië komen heel veel endemische plantensoorten voor, qua bomen zijn vooral de naaldbomen kenmerkend met de slangehuid-den, de Balkan-den en de zeldzame Servische spar als belangrijkste. Verder komen er ook heel veel paddenstoelen voor die door de inwoners gekoesterd worden wegens hun medicinale werking. Er zijn 5 Nationale Parken en 20 erkende natuurparken in Servië.
De Pioenroos is de nationale bloem van Servië. Volgens de legende was dit oorspronkelijk een witte bloem, maar ze veranderde naar rood tijdens de Slag bij Kosovo in 1389.

Er komen ook veel dierensoorten voor. In de parken kan nog wolven, wilde katten, steenarenden en bruine beren vinden. Verder is Servië ook een waar paradijs voor vogelspotters.

Staatsvorm

Servië is een republiek en werd onafhankelijk in 2006 toen Servië en Montenegro splitsten. De president is Tomislav Nikolic. Een president in Servië wordt door het volk gekozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 2 termijnen president zijn.

Het parlement bestaat uit 1 kamer met 250 zetels. Aan het hoofd van de regering staat premier Aleksander Vucic.

Bevolking

In Servië wonen iets meer dan 7 miljoen mensen, vooral Serviërs. Verder wonen er ook Hongaren en Bosniërs. De hoofdstad Belgrado is de grootste stad met iets meer dan een miljoen inwoners. De bekendste Serviër is tennisser Novak Đoković.

Economie

De goederen- en dienstensector is de belangrijkste economische sector van Servië, goed voor 60% van het BNP. Qua industrie zijn vooral de autoproductie en de metaalindustrie belangrijk.

In Servië wordt er met Dinars (RSD) betaald. 1000 RSD = 8,13 EUR (wisselkoers op 3 november 2016).

Religie

De overheersende religie van Servië is de orthodoxie, goed voor 85% van de gelovigen. De Savakathedraal in Belgrado zou het grootste orthodoxe kerkgebouw ter wereld zijn. Verder zijn er nog minderheden katholiek en moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je in Servië aan iemand voorgesteld wordt of voor de eerste keer ontmoet, kan een stevige handdruk niet ontbreken. Kussen wordt pas gedaan vanaf de 2de keer en kan 1, 2 of 3 kussen zijn. Een stevige omhelzing kan ook. Bij het toasten, meestal met thuis gestookte rakija, is het belangrijk dat de glazen elkaar raken en dat er oogcontact is. Gezondheid in het Servisch is Živeli! De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en is dus doorgaans een warme maaltijd. De rekening op restaurant of café wordt altijd door de gastheer betaald. Het is immers 'not done' om uw gasten te laten betalen. Een nachtje uit, kan in Servië zowat elke dag van de week, wordt traditioneel afgesloten met een stevige snack burek genoemd.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Servië.

Elektriciteit

In Servië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizen in Servië stelt geen bijzonder risico of probleem. Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten.

Servië heeft een recente bewogen geschiedenis, uit respect voor de lokale bevolking vermeid je best discussies over de oorlogen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.