Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Australische eiland Tasmanië staat bekend om haar ongerepte natuur. We gaan op 4-daagse trekking langs de ruwe kust, spotten dolfijnen en wandelen in Cradle Mountain National Park. We verkennen de Great Ocean Road vanuit Melbourne. 

De hoogtepunten van deze reis

Cradle Mountain

Wandelen in Cradle Mountain National Park

Three capes track

De 4-daagse Three Capes trekking

The great ocean road

De great ocean road

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Onderweg naar Tasmanië

Na een lange vlucht komen we aan in Hobart, de hoofdstaf van Tasmanië. We brengen een bezoek aan Mount Wellington en komen per fiets terug naar het centrum. Wil je het liever iets rustiger, dan is een bezoek aan het MONA-museum een leuk alternatief.

2 Dag 4
Naar Port Arthur

Met het openbaar vervoer reizen we naar Port Arthur, de plaats van waaruit we onze 4-daagse trekking aanvatten.

3 Dag 5-8
Three Capes trekking

Vanuit Port Arthur nemen we de boot naar de andere kant van de baai waar onze trekking start. Gedurende 4 dagen zijn we volledig op ons eigen aangewezen. Zoals de naam van de trail al doet vermoeden, wandelen we over kliffen met prachtige vergezichten. Per dag wandelen we een 4-tal uur wat ons meer dan voldoende tijd geeft om foto's te nemen van de omgeving. 

In totaal leggen we 46km af en onderweg slapen we 3 nachten in berghutten. Naast een deel van onze eigen bagage (kledij en slaapzak) nemen we ook het eten mee voor de volledige tocht. Reken dus op een rugzak van ongeveer 10 tot 12kg.

Het eindpunt van de trekking ligt aan Fortescue Bay waar een bus ons opwacht en terug naar Hobart brengt.

4 Dag 9-13
De spectaculaire oostkust en Mount Field N.P.

In Hobart halen we onze huurwagens op en rijden we naar het Freycinet Nationaal Park. We maken er enkele kortere wandelingen en maken een cruise door Wineglass bay, wie weet spotten we welk dolfijnen en zeehonden. Centraal op Tasmanië ligt Mount Field N.P. We verblijven in een ecolodge net buiten het park.

5 Dag 14-16
Cradle Mountains

Strahan kreeg ooit de titel ‘the best little town”, genesteld tussen de Macquarie Haven en het regenwoud is een must see in Tasmanië. We nemen er de oude koloniale trein die ons langs de rivier het regenwoud inbrengt.

We rijden door de magistrale mooie Cradle Mountains, en maken een keuze uit een van de vele staptochten die mogelijk zijn, onderweg spotten we unieke diersoorten, wallabies, wombats, possums en natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan Devils@cradle voor een ontmoeting met de tasmaanse duivel.

6 Dag 17
Ferry naar Australië

In Devonport laten we onze huurwagens achter en nemen we de ferry naar Melbourne, een tocht van ongeveer 10uur.

7 Dag 18-19
Melbourne en de Great Ocean Road

De voorlaatste dag nemen we de bus langs de Great Ocean Road, deze brengt ons naar de bekende 12 apostelen. Eens terug in Melbourne brengt een fietstocht ons langs de main highlights van Melbourne en natuurlijk is er ook tijd om te shoppen, pubs te bezoeken.

8 Dag 20-21
Terug naar België

We pakken onze spullen bijeen, werpen nog een laatste blik op deze stad en stappen het vliegtuig op richting België.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Hobart en Melbourne - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 10 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Ferry Devonport - Melbourne
 • Trekking op Tasmanië
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 06 / 08 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
- We nemen op de terugweg van Tasmanië de ferry naar het vasteland. Zo sparen we een vlucht uit.
- Het bezoek aan de '12 apostelen' langs The Great Ocean Road doen we met een bus.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Je paspoort moet geldig zijn tot 6 maanden na terugkeer.

Verder heb je ook een visum voor Australië nodig. Je Joker-reiskantoor helpt je hier graag verder mee.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis zijn de vluchtgegevens nog niet gekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Tijdens een stuk van onze reis op Tasmanië maken we gebruik van huurwagens.

Naast de begeleider fungeren ook enkele deelnemers als chauffeur en co-chauffeur. Het is dan ook echt nodig dat sommigen zullen autorijden, anderen hun kwaliteit als kaartlezer bovenhalen of op andere manier actief participeren aan de reis.

Zoals in de reisvoorwaarden (art. 7.2) beschreven moet iedereen en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing, soms kunnen glas-, bodem- en bandenschade niet verzekerd worden. Bij schade worden dergelijke kosten dan door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Voor de chauffeurs: vergeet zeker je rijbewijs niet! Bovendien moet elke hoofdchauffeur over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Tussen Tasmanië en het vasteland nemen we de ferry. Vanuit Melbourne gaan we met de bus naar de 12 Apostelen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis bedraagt het budget AUD 2.650.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Australië zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen voor lange en verre reizen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Er zijn massa’ s vliegen in Australië (vooral in de zomerperiode daar (oktober-februari) : je kan je beschermen met speciale netjes (effectief, maar ziet er niet uit), insectenwerend middel (zeker aangewezen) of de Great Australian Wave (= de vliegen wegjagen met je handen).

Conditie

Voor deze reis volstaat een normale fysieke conditie.

De 4-daagse trekking is beperkt in lengte en ook in hoogteverschillen. We hebben echt de tijd om het dagtraject al te leggen. In totaal leggen we 46km af, gemiddeld dus 12km per dag. We dragen zelf onze rugzak met kledij voor de trekking, een slaapzak en het eten voor deze dagen. Reken dus op een rugzak van ongeveer 12kg.

Reisperiode en klimaat

Australië kent over het algemeen een aangenaam continentaal klimaat zonder al te extreme temperaturen. Er zijn een tweetal klimaatzones. In het noorden, boven de steenbokskeerkring, ligt de tropische zone; er is een zomerseizoen met regen en een droog winterseizoen. De rest van het land ligt in de gematigde subtropische zone.

Hier heb je vier seizoenen, omgekeerd aan de onze: lente (september tot november), zomer (december tot februari), herfst (maart tot mei) en winter (juni tot augustus). Door de grootte van Australië komen er ook in deze zones verschillen voor: van subtropisch in Brisbane en Sydney tot mediterraan in Adelaide en koel-gematigd in Melbourne. In het centrum is het in juli overdag rond 20 °C en ’s nachts ongeveer 5°C. In juli zijn de condities ideaal om het uiterste noorden te bezoeken. Oktober en november zijn ideaal voor een bezoek aan het zuiden van Australië.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Australië
Geografie

Australië, groter als het continent Europa, is een immens uitgestrekt land met verschillende landschappen en klimaatzones. Tropische stranden, regenwoud, woestijn, miljoenensteden,...de Aussies hebben het allemaal!

Australië grenst enkel aan zee, namelijk aan de Koraalzee, Tasmaanzee, Indische en Stille Oceaan. Het land heeft als gevolg een kustlijn van 50.000 km en staat bekend voor zijn paradijselijke stranden en duikplekken zoals het Great Barrier Reef nabij Cairns. Australië telt duizenden eilandjes, de bekendste zijn de Whitsundays (74 eilanden), Fraser Island en Kangaroo Island. Tasmanië is het groote eiland dat bij Australië hoort.

De grootste Australische steden zijn Sydney, Melbourne, Perth, Canberra, Darwin, Adelaide en Brisbane. Deze liggen allemaal aan de kust want het binnenland bestaat voor het grootste deel uit woestijn, met in het midden de befaamde Outback (regio van Alice Springs en Uluru aka Ayers Rock ook wel bekend als the Red Centre).

Australië is heel vlak en heeft weinig bergen. De hoogste berg is Mount Kosciuszko (2228 m) in het zuidoosten van het land.

Omdat Australië zo groot is, bestaan er verschillende klimaatzones. De seizoenen zijn er omgekeerd. De zomer loopt van december tot februari. Op sommige plaatsen kan het broeiend heet worden en bosbranden zijn geen zeldzaam fenomeen. Van maart tot mei heb je de Australische herfst. Tijdens de Australische winter, van juni tot augustus, kan je skiën in de Australische Alpen. De lente, van september tot november, staat garant voor (meestal) heldere blauwe luchten en zonnige dagen.

Fauna en flora

De fauna en flora van Australië is zeer rijk aan verscheidenheid.

In het noorden vind je regenwouden zoals Kakadu National (beschermd door UNESCO) Park waar je watervallen, krokodillen, koala's,...kan spotten.

Een andere bekend natuurfenomeen is het Great Barrier Reef, met 2500 km het grootste koraalrifstelsel en werelderfgoedgebied ter wereld. Het bestaat uit meer dan koraalriffen en eilanden. Hier leven meer dan 1500 vissoorten, een derde van 's werelds zachte koraalsoorten, 600 soorten zeesterren en zee-egels, zes bedreigde soorten zeeschildpadden en meer dan 30 soorten walvissen en dolfijnen.

In de Blue Mountains, niet ver van Sydney, vind je dan weer meer dan 400 verschillende dieren, zoals de gevlekte buidelmarter, de grote suikereekhoorn en de langneuspotoroe.

Ook mogen we Uluru (Ayers Rock) niet vergeten. Deze immense rots in de Outback is beroemd omwille van zijn Aboriginalverleden en rotstekeningen, voor de Aboriginals is dit een heilige plek. Daarom beklimmen we uit respect voor hun cultuur en traditie Ayers Rock ook niet.

Staatsvorm

Australië is een parlementaire democratie. Het telt zes staten en twee territoria elk met hun eigen bestuur: New South Wales, Queensland, Northern Territory, Australia Capital Territory, Victoria, South Australia, Western Australia en Tasmania.

De koningin van Engeland is van oudsher het staatshoofd van Australië. Ze benoemt een gouverneur-generaal die namens haar het land leidt, sinds maart 2014 Sir Peter Cosgrove. Dat is ook de reden waarom de nationale vlag, naast de Ster van het Gemenebest en het Zuiderkruis, de Union Jack omvat. Het parlement wordt sinds augustus 2018 geleid door de minister-president, Scott Morrison.

De regering, zowel het federale bestuur als de staten, wordt in het algemeen gevormd door twee belangrijke politieke groeperingen: de Australian Labor Party en de coalitie van de Liberal Party en de kleinere National Party.

Bevolking

Er wonen bijna 23 miljoen mensen in Australië, meestal in de grote steden zoals Sydney (4,5 miljoen), Melbourne (4 miljoen) en Brisbane (2 miljoen). In de hoofdstad Canberra wonen minder dan een half miljoen mensen.

De eerste Australiërs waren de Aboriginals, (=zij die er oorspronkelijk woonden), die uit Zuidoost-Azië kwamen. Ze hadden hun eigen taal, kunst (dotpainting), wetten, instrumenten (didgeridoo), godsdienst (geloof in DreamTime) en verhalen.

De komst van de Britten vanaf 1778 die Australië als strafkolonie gebruikten en veroordeelden naar hier verscheepten, betekende een radicale ommekeer voor de Aboriginals. Ze werden verdreven van hun land naar bepaalde gebieden (reservaten) en vielen ten prooi aan ziektes die de Britten hadden meegenomen. Nadat de Engelse criminelen hun straf hadden uitgezeten, kregen ze land van de Engelse regering. Toen sommigen hoorden dat er in Australië goedkope grond en veel werk te rapen viel, kwamen vele Engelsen hun geluk in de nieuwe wereld beproeven. Met als gevolg dat sommige kolonisten of ‘squatters’ met geweld grond van de Aboriginals afnamen.

Sommige Aboriginals wonen nu nog steeds in deze beschermde reservaten. De laatste jaren hebben de Aboriginals steeds meer land teruggekregen. Vele Aboriginals komen werk zoeken in de grote steden. Er is een groot armoede- en alcoholismegraad bij deze bevolking.

Economie

Australië is een zeer welvarend land. Je betaalt er met de Australische dollar. Op de munt staat koningin Elisabeth II en op de andere kant een typisch wezen van Australië zoals de vliegende eekhoorn, kraaghagedis, mierenegel (5 cent), liervogel (10 cent), vogelbekdier (20 cent), emoe, kangoeroe (1 dollar) en een Aboriginal (2 dollar).

1 AUD komt overeen met 0.63 euro volgens de wisselkoers van 8 november 2018.

De grootste handelspartners van Australië zijn Japan, EU, Zuidoost-Azië, VS, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en China.

De veeteelt, en vooral de schapenteelt, neemt een belangrijke plaats in. Australië is de grootste wolproducent ter wereld. Ook is Australië een belangrijke exporteur van vleesproducten. De regio van Queensland staat dan weer bekend voor zijn suikerriet. Het land beschikt over grote voorraden aardolie, uranium en ijzererts.

Religie

Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen. De rest is katholiek, methodist, Grieks-orhodox, baptist of lutheraans. Verder zijn er nog kleine groeiende gemeenschappen zoals Moslims, Hindoes, Sikhs en Boeddhisten. Ook de Aboriginals hebben hun eigen geloof.

Lokale gebruiken en gewoonten

Australiërs zijn dol op barbecue, in de volksmond " barbie" genoemd. Ook ontbijt, "brekkie", kunnn ze fel smaken. Australiërs zijn koffiedrinkers, in Sydney alleen al vind je 100-en koffiezaken. Australië kent net zoals de U.K. ook een echte pubcultuur. In Australische resto's kan je je eigen wijn meebrengen (Bring your Own), om de fles te ontkurken vragen ze een "corkage fee" die schommelt tussen de 2 en 15 dollar.

Australiërs hebben de neiging veel woorden af te korten. "Goodday" wordt uitsgesproken als “G’day” en als alles goed is zeggen ze “No Worries”.

Sport is zeer populair in Australië: tennis (Lleyton Hewitt, Pat Cash, Pat Rafter), golfsurfen, zwemmen (Ian Thorpe) hockeyen, cricket, Australian football zijn geliefde sporten.

Op 26/1 is het Australia Day, een dag waarop Australiërs alles vieren wat het geweldig maakt om een Australiër te zijn.

Tijdsverschil
 • Australisch Hoofdstedelijk Territorium: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Nieuw-Zuid-Wales: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd)
 • Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Victoria: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd)
 • Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd
Elektriciteit

Omdat ze er andere stekkers gebruiken, neem je best een wereldstekker mee. In Australië gebruiken ze stekkers van het type 'I'.

Veiligheid

Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:
- Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
- Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
- Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.