Overslaan en naar de inhoud gaan

De westkust van Australië is nog ongerept en ruw, ideaal voor een avontuurlijke roadtrip langs minder toeristische wegen. We reizen met onze huurwagens vanuit het zuiden bijna de hele westkust af waarbij we stoppen in de mooiste nationale parken, slapen in tenten of onder de sterrenhemel en de magische onderwaterwereld ontdekken. We verkennen ook het bruisende Perth, de vierde grootste stad van Australië.

De hoogtepunten van deze reis

reuzenmantra

Dolfijnen en reuzenmanta's spotten in Coral Bay en de walvishaaisafari in Cape Range National Park.

quokka

Fietstocht op het autovrije Rottnest, het eiland van de quokka's.

groepsreis Australië

Citytrippen in het bruisende Perth

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Onderweg naar Perth

Enkele lange vluchten brengen ons tot in Perth, de 4de grootste stad van Australië en de grootste aan de westkust.

2 Dag 3-6
Wandelen in het dorre centrum en het stof afspoelen aan de zuidkust

Na een verkwikkende nachtrust halen we onze huurwagens op en rijden het dorre centrum in. Onze eerste halte is Stirling Range National Park (NP). Hier en in het naburige Porongorup NP kiezen we enkele korte wandelingen uit het ruime aanbod. Waarna we verder rijden naar Albany aan de zuidkust. Dit stadje is de oudste permanent bewoonde nederzetting van de Europese Settlers in het westen van Australië. In de omgeving van Denmark spoelen we het stof af met een frisse duik aan Greens Pool.

3 Dag 7-9
De wijngebieden van Margaret River

De zuidwestkust van Australië is gekend als wijnregio; dit is dus de ideale plaats om enkele wijnhuizen te bezoeken. Daarnaast wandelen we ook naar de vuurtoren van Cape Naturaliste, een wandeling van een 4-tal uur en wandelen tussen de kruinen van de gigantische tingle trees waarvan sommigen al meer dan 400 jaar oud zijn.

4 Dag 10
Rottnest Island

Vanuit Freemantle nemen we de ferry naar Rottnest Island. Dit eiland, dat gekend is voor de populatie quokka's, een kleine kangoeroe, verkennen we per fiets. Leuk om te weten is dat auto's verboden zijn op het eiland. De enige voertuigen die je ziet rondrijden zijn de hulpdiensten en de hop-on hop-off bus. 

5 Dag 11-17
Langs de kustlijn naar het noorden

Gedurende 7 dagen volgen we de kustlijn naar het noorden, een rit van in totaal 1.200km. Tijdens deze roadtrip komen we een aantal Nationale Parken tegen waar we de benen kunnen strekken tijdens een wandeling zoals in de Pinnacles, een onderdeel van Namburg NP en Kalbarri NP. Ook de fauna van de regio ontsnapt niet aan een bezoekje. Zo gaan we in Coral Bay op zoek naar dolfijnen en reuzenmanta's en gaan we op walvishaaisafari in Cape Range NP.

6 Dag 18-20
Afsluiten in Perth

We sluiten de reis af met een citytrip Perth vanwaar we ook terug naar België vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Perth en terug
 • Binnenlandse vlucht Learmonth - Perth
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 16 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
 • Brandstof huurwagens
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Australië moet je paspoort tot 6 maanden na terugkeer geldig zijn.

Verder heb je ook een visum nodig. Je kan een gratis visum aanvragen via onderstaande link.

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651#Overview

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Voor deze reis maken we gebruik van 1 binnenvlucht omdat de afstanden binnen Australië zo groot zijn. We vliegen terug van Learmonth naar Perth.

De meeste plaatsen ontdekken we vooral te voet, maar gaan ook een dagje fietsen op Rottnest Island.

Voor de rest maken we gebruik van huurwagens. Normaal gezien zijn dit 2 minivans.

Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis wisselen we kamperen af met hostels. Wie wil kan zeker ook eens een nachtje onder de prachtige sterrenhemel slapen. Wie vindt het snelst het zuiderkruis terug?

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • een soepele reistas (laat zich makkelijk stapelen in de wagen)
 • slaapzak
 • slaapmatje
 • lichte, sportieve kledij (je zit aardig wat in de wagen)
 • stevige schoenen
 • warme pull
 • lichte regenjas
 • zwemkledij
 • zaklamp
 • insectenwerend middel, zonbescherming
 • zwemgerief

Omdat we een groot gedeelte van de reis met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Australië zijn er geen verplichte inentingen.

Aanbevolen voor lange en verre reizen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Er zijn massa’s vliegen in Australië (vooral in de zomerperiode daar (oktober-februari): je kan je beschermen met speciale netjes (effectief, maar ziet er niet uit), insectenwerend middel (zeker aangewezen) of de Great Australian Wave (= de vliegen wegjagen met je handen).

Conditie

Voor deze reis volstaat een normale fysieke conditie. Daar waar we gaan wandelen zijn er meerdere opties gaande van lichte wandelingen tot zware dagtochten van meerdere uren.

Reisperiode en klimaat
De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Australië
Geografie

Australië, groter als het continent Europa, is een immens uitgestrekt land met verschillende landschappen en klimaatzones. Tropische stranden, regenwoud, woestijn, miljoenensteden,...de Aussies hebben het allemaal!

Australië grenst enkel aan zee, namelijk aan de Koraalzee, Tasmaanzee, Indische en Stille Oceaan. Het land heeft als gevolg een kustlijn van 50.000 km en staat bekend voor zijn paradijselijke stranden en duikplekken zoals het Great Barrier Reef nabij Cairns. Australië telt duizenden eilandjes, de bekendste zijn de Whitsundays (74 eilanden), Fraser Island en Kangaroo Island. Tasmanië is het groote eiland dat bij Australië hoort.

De grootste Australische steden zijn Sydney, Melbourne, Perth, Canberra, Darwin, Adelaide en Brisbane. Deze liggen allemaal aan de kust want het binnenland bestaat voor het grootste deel uit woestijn, met in het midden de befaamde Outback (regio van Alice Springs en Uluru aka Ayers Rock ook wel bekend als the Red Centre).

Australië is heel vlak en heeft weinig bergen. De hoogste berg is Mount Kosciuszko (2228 m) in het zuidoosten van het land.

Omdat Australië zo groot is, bestaan er verschillende klimaatzones. De seizoenen zijn er omgekeerd. De zomer loopt van december tot februari. Op sommige plaatsen kan het broeiend heet worden en bosbranden zijn geen zeldzaam fenomeen. Van maart tot mei heb je de Australische herfst. Tijdens de Australische winter, van juni tot augustus, kan je skiën in de Australische Alpen. De lente, van september tot november, staat garant voor (meestal) heldere blauwe luchten en zonnige dagen.

Fauna en flora

De fauna en flora van Australië is zeer rijk aan verscheidenheid.

In het noorden vind je regenwouden zoals Kakadu National (beschermd door UNESCO) Park waar je watervallen, krokodillen, koala's,...kan spotten.

Een andere bekend natuurfenomeen is het Great Barrier Reef, met 2500 km het grootste koraalrifstelsel en werelderfgoedgebied ter wereld. Het bestaat uit meer dan koraalriffen en eilanden. Hier leven meer dan 1500 vissoorten, een derde van 's werelds zachte koraalsoorten, 600 soorten zeesterren en zee-egels, zes bedreigde soorten zeeschildpadden en meer dan 30 soorten walvissen en dolfijnen.

In de Blue Mountains, niet ver van Sydney, vind je dan weer meer dan 400 verschillende dieren, zoals de gevlekte buidelmarter, de grote suikereekhoorn en de langneuspotoroe.

Ook mogen we Uluru (Ayers Rock) niet vergeten. Deze immense rots in de Outback is beroemd omwille van zijn Aboriginalverleden en rotstekeningen, voor de Aboriginals is dit een heilige plek. Daarom beklimmen we uit respect voor hun cultuur en traditie Ayers Rock ook niet.

Staatsvorm

Australië is een parlementaire democratie. Het telt zes staten en twee territoria elk met hun eigen bestuur: New South Wales, Queensland, Northern Territory, Australia Capital Territory, Victoria, South Australia, Western Australia en Tasmania.

De koning van Engeland is van oudsher het staatshoofd van Australië. Dat is ook de reden waarom de nationale vlag, naast de Ster van het Gemenebest en het Zuiderkruis, de Union Jack omvat. De koning benoemt een gouverneur-generaal die namens hem het land leidt, sinds 2019 General David John Hurley.

Het parlement wordt sinds augustus 2022 geleid door de minister-president, Anthony Albanese.

De regering, zowel het federale bestuur als de staten, wordt in het algemeen gevormd door twee belangrijke politieke groeperingen: de Australian Labor Party en de coalitie van de Liberal Party en de kleinere National Party.

Bevolking

Er wonen bijna 23 miljoen mensen in Australië, meestal in de grote steden zoals Sydney (4,5 miljoen), Melbourne (4 miljoen) en Brisbane (2 miljoen). In de hoofdstad Canberra wonen minder dan een half miljoen mensen.

De eerste Australiërs waren de Aboriginals, (=zij die er oorspronkelijk woonden), die uit Zuidoost-Azië kwamen. Ze hadden hun eigen taal, kunst (dotpainting), wetten, instrumenten (didgeridoo), godsdienst (geloof in DreamTime) en verhalen.

De komst van de Britten vanaf 1778 die Australië als strafkolonie gebruikten en veroordeelden naar hier verscheepten, betekende een radicale ommekeer voor de Aboriginals. Ze werden verdreven van hun land naar bepaalde gebieden (reservaten) en vielen ten prooi aan ziektes die de Britten hadden meegenomen. Nadat de Engelse criminelen hun straf hadden uitgezeten, kregen ze land van de Engelse regering. Toen sommigen hoorden dat er in Australië goedkope grond en veel werk te rapen viel, kwamen vele Engelsen hun geluk in de nieuwe wereld beproeven. Met als gevolg dat sommige kolonisten of ‘squatters’ met geweld grond van de Aboriginals afnamen.

Sommige Aboriginals wonen nu nog steeds in deze beschermde reservaten. De laatste jaren hebben de Aboriginals steeds meer land teruggekregen. Vele Aboriginals komen werk zoeken in de grote steden. Er is een groot armoede- en alcoholismegraad bij deze bevolking.

Economie

Australië is een zeer welvarend land. Je betaalt er met de Australische dollar. Op de munt staat koningin Elisabeth II en op de andere kant een typisch wezen van Australië zoals de vliegende eekhoorn, kraaghagedis, mierenegel (5 cent), liervogel (10 cent), vogelbekdier (20 cent), emoe, kangoeroe (1 dollar) en een Aboriginal (2 dollar).

1 AUD komt overeen met 0.63 euro volgens de wisselkoers van 8 november 2018.

De grootste handelspartners van Australië zijn Japan, EU, Zuidoost-Azië, VS, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en China.

De veeteelt, en vooral de schapenteelt, neemt een belangrijke plaats in. Australië is de grootste wolproducent ter wereld. Ook is Australië een belangrijke exporteur van vleesproducten. De regio van Queensland staat dan weer bekend voor zijn suikerriet. Het land beschikt over grote voorraden aardolie, uranium en ijzererts.

Religie

Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen. De rest is katholiek, methodist, Grieks-orhodox, baptist of lutheraans. Verder zijn er nog kleine groeiende gemeenschappen zoals Moslims, Hindoes, Sikhs en Boeddhisten. Ook de Aboriginals hebben hun eigen geloof.

Lokale gebruiken en gewoonten

Australiërs zijn dol op barbecue, in de volksmond " barbie" genoemd. Ook ontbijt, "brekkie", kunnn ze fel smaken. Australiërs zijn koffiedrinkers, in Sydney alleen al vind je 100-en koffiezaken. Australië kent net zoals de U.K. ook een echte pubcultuur. In Australische resto's kan je je eigen wijn meebrengen (Bring your Own), om de fles te ontkurken vragen ze een "corkage fee" die schommelt tussen de 2 en 15 dollar.

Australiërs hebben de neiging veel woorden af te korten. "Goodday" wordt uitsgesproken als “G’day” en als alles goed is zeggen ze “No Worries”.

Sport is zeer populair in Australië: tennis (Lleyton Hewitt, Pat Cash, Pat Rafter), golfsurfen, zwemmen (Ian Thorpe) hockeyen, cricket, Australian football zijn geliefde sporten.

Op 26/1 is het Australia Day, een dag waarop Australiërs alles vieren wat het geweldig maakt om een Australiër te zijn.

Tijdsverschil
 • Australisch Hoofdstedelijk Territorium: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Nieuw-Zuid-Wales: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd)
 • Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • Victoria: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
 • West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd)
 • Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd
Elektriciteit

Omdat ze er andere stekkers gebruiken, neem je best een wereldstekker mee. In Australië gebruiken ze stekkers van het type 'I'.

Veiligheid

Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen: - Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen; - Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast; - Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".