Overslaan en naar de inhoud gaan

Compenseer je CO2-uitstoot met GreenSeat

Reizen is…

Reizen en de wereld ontdekken is geweldig, dat hoeven wij je niet te vertellen. Helaas brengen verre verplaatsingen, zeker met het vliegtuig, minder leuke gevolgen met zich mee voor het klimaat. De uitstoot van schadelijke gassen zoals CO² en methaan veroorzaken mee de opwarming van de aarde.

… compenseren!

De uitgestoten CO² door je verplaatsingen kun je helaas niet terug uit de atmosfeer plukken. Wat je wél kan doen is je CO²-uitstoot compenseren en duurzame energieprojecten steunen zodat ergens anders minder CO² wordt uitgestoten. Joker biedt je samen met GreenSeat die mogelijkheid bij alle vluchten die je boekt. Door een vrijwillige bijdrage kan je namelijk drie duurzame energieprojecten steunen in Tanzania, India en Oeganda.

Wanneer je een vlucht of vliegreis boekt bij Joker of onze partners, kan je aangeven of je de schadelijke CO²-uitstoot van je vlucht wil compenseren. Je betaalt dan een bedrag dat afhankelijk is van de regio waarnaar je vliegt. De afstand (en dus het gemiddelde brandstofverbruik) is namelijk een belangrijke factor bij het bepalen van de hoeveelheid schadelijke CO²-uitstoot.

Bij Joker is duurzaamheid geen leeg modewoord, maar al van bij het begin een prioriteit. Met GreenSeat is er al sinds 2007 een overeenkomst. In 2011 kozen we ervoor om alle bijdragen naar één gezamenlijk project te laten gaan: het Sekem Compost project in Egypte. Dankzij dit project werd er veel minder van het broeikasgas methaan uitgestoten en werd dankzij de compost het watervasthoudend vermogen van de Egyptische bodem met 70% verhoogd. 

Onze projecten in 2018

Op dit moment steunt Joker via Greenseat drie duurzame projecten in Tanzania, India en Oeganda. 

Houtskoolovens in Oeganda

In Oeganda kookt ongeveer 94% van de huishoudens op het platteland op open vuur. Daarom besteden de inwoners tot 15% van hun inkomen aan brandhout of tot 6 uur per dag aan hout verzamelen. Dit leidt tot lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat die tijd en geld niet aan andere zaken besteed kunnen worden. Bovendien draagt deze praktijk in hoge mate bij aan de ontbossing en gronderosie. Dankzij het gebruik van één houtskooloven wordt 390 kilogram houtskool per jaar vermeden ten opzichte van koken op open vuur of inefficiënte ovens. Dit voorkomt ontbossing, waarmee 2390 kg uitstoot wordt voorkomen. Bovendien is koken op een houtskooloven veel gezonder en zorgt de productie van de ovens voor werkgelegenheid. 

 

Windmolens in India

Elektriciteit in de Indiase regio Karnataka is slechts sporadisch beschikbaar en vooral opgewekt met centrales die de lucht nog verder vervuilen. Door het plaatsen van windmolens worden de lokale huishoudens voorzien van een stabiele toevoer van groene energie. Het project creëert bovendien veel werkgelegenheid en leidt de werknemers op tot experts op het gebied van windenergie.

Biogas in Tanzania

Veel mensen in de landelijke gebieden van Tanzania hebben geen beschikking over gas en elektriciteit. De gezinnen bereiden hun maaltijd daarom boven een open houtvuur, vaak in huis. Koken op een open houtvuur is slecht voor het milieu en bovendien heel schadelijk voor de gezondheid. Een eigen biogasinstallatie kan voor deze gezinnen de oplossing zijn. Een eenvoudige biogasinstallatie kan al functioneren als een gezin beschikt over minimaal twee stuks vee. Een dergelijke installatie levert voldoende gas voor een kooktoestel en een lamp.

En nu jij! (en wij!)

Schiet zelf in actie en compenseer jouw CO²-uitstoot! Vraag ernaar in de Joker-reiskantoren of bij je online boeking. Joker geeft zelf alvast het goede voorbeeld en compenseert alle vliegreizen van haar reisbegeleiders met GreenSeat. Ook bijna 20% van onze groepsreizigers koos voor Greenseat.