Overslaan en naar de inhoud gaan

Het coronavirus blijkt een onvoorspelbaar beestje te zijn. Daarom stelden we bij Joker verschillende scenario’s op, aangepast aan de veranderende situatie en regels. We horen dat reizigers gráág op groepsreis willen in 2021, maar jullie hebben ook vragen. Terecht! Dit zijn onze antwoorden op de meest gestelde vragen*:

Over een groepsreis boeken, annuleren en wijzigen >>

 • Ben ik mijn geld kwijt als Joker mijn groepsreis annuleert?
 • Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
 • Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik zelf annuleren?
 • Mijn vaccinatiedatum valt tijdens de reis: kan ik wijzigen of annuleren?
 • Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Ik zou graag een Joker-groepsreis boeken met mijn corona-voucher. Kan dat?

Over kleurcodes en hun impact >>

 • Bij welke kleurcode kan mijn reis doorgaan?

Over de veiligheid van de bestemming en reisroute >>

Over veilig reizen in kleine groep >>

 • Hoe zorgt Joker er mee voor dat een groep gezond vertrekt?
 • Wat zijn de veiligheidsmaatregelen op reis?
 • Wat als iemand van de groep symptomen begint te vertonen?
 • Wat als ik vóór of tijdens de reis positief test op COVID-19?
 • Zal de vertrekvergadering doorgaan?
 • Wat met social distancing en mondmaskers op reis?
 • Moet ik zelf handgel en mondmaskers meenemen?

Over een gepaste reisverzekering >>

 • Welke reisverzekering raadt Joker aan in coronatijden?

Over noodprocedures tijdens de reis >>

 • Wat als er iets gebeurt, ter plaatse of in België?
 • Wat als ik in quarantaine moet ter plaatse?
 • Kan ik gerepatrieerd worden?

 

* Omdat het coronavirus zo'n onvoorspelbaar beestje is, durft de situatie al eens wijzigen. Verandert er iets (bv. andere kleurcodes, nieuwe richtlijnen van de Belgische overheid, ...), dan zorgen wij voor een aanpassing van deze pagina. Je vindt hier dus steeds de meest recente informatie. Laatste update: 01/07/2021

Over een groepsreis boeken, annuleren en wijzigen

Ben ik mijn geld kwijt als Joker mijn groepsreis annuleert?

Neen, absoluut niet.

Annuleert Joker je groepsreis, dan krijg je de reeds betaalde reissom volledig terug. Ongeacht de reden van annulatie. Boek je binnen de week een andere Joker-groepsreis, dan geven we je 5% korting op de prijs.

Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 regels:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij. In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik zelf annuleren?

Je kan steeds je groepsreis zelf annuleren. Daarvoor rekenen we onderstaande kosten aan, tenzij je reden om zelf te annuleren gedekt is door je KBC-annuleringsverzekering.

Volgende voorwaarden gelden als je zelf je Joker-groepsreis annuleert (zonder dekking door de verzekering):

 • tot 3 maanden voor vertrek: je betaalt 10% van de reissom, met een minimum van €100
 • vanaf 3 maanden tot 6 weken voor vertrek: je betaalt 30% van de reissom, met een minimum van €300
 • vanaf 6 weken tot 3 weken voor vertrek: je betaalt 50% van de reissom, met een minimum van €500
 • vanaf 3 weken voor vertrek: je betaalt 100% van de reissom

Mijn vaccinatiedatum valt tijdens de reis: kan ik wijzigen of annuleren?

Nee, het is geen reden om kosteloos te annuleren als je voorgestelde datum van vaccinatie valt in de periode van je reis. Het zal misschien niet altijd eenvoudig zijn om die datum te verplaatsen, maar er is door de overheid wel een procedure voor opgezet. Burgers kunnen dus wel degelijk hun vaccinatiedatum wijzigen

Kan ik kosteloos annuleren als blijkt dat ik na terugkomst verplicht in quarantaine moet gaan?

Op dit ogenblik is een quarantaine na terugkomst geen reden om kosteloos te kunnen annuleren. Er is voorlopig helaas ook geen annuleringsverzekering die dit risico dekt. We begrijpen dat niet iedereen na thuiskomst in quarantaine kan. We nemen zelf als reisorganisatie al heel wat risico’s. Maar alle risico’s wegnemen kunnen we onmogelijk.  Het is ook voor ons koffiedik kijken hoe dit het komende jaar zal verlopen. Het zou zelfs kunnen dat er tijdens je reis richtlijnen wijzigen, m.a.w. dat je bij vertrek niet in quarantaine moet, maar dat dit wijzigt tijdens je reis. Onze inschatting is dat een quarantaine op termijn niet meer nodig zal zijn indien er voldoende mensen gevaccineerd zijn. Of misschien niet nodig als je bij aankomst negatief test. 

Kan ik kosteloos annuleren als blijkt dat ik me niet kan laten vaccineren?

Het is momenteel nog koffiedik kijken hoe de vaccinatiestrategie in België uiteindelijk zal lopen en welke vereisten plaatselijke overheden zullen opleggen aan reizigers. Joker gaat er van uit dat dit op grotere (politieke) schaal zal gecoördineerd worden zodat iedereen dezelfde kansen krijgt om te reizen. 
Mocht voor een bepaalde bestemming een vaccinatie een verplichting zijn, en de doelgroep waar jij toe behoort is nog niet in staat om in België gevaccineerd te worden, dan zullen wij ten laatste vanaf 4 weken voor vertrek de mogelijkheid geven om kosteloos te annuleren.

Als blijkt dat je bv. als alternatief een negatieve coronatest kan voorleggen, vervalt het recht om kosteloos te annuleren. Ook als je een vaccinatie weigert, terwijl je er toegang tot hebt, dan vervalt je recht om kosteloos te annuleren. Mag je om medische of een andere redenen niet gevaccineerd worden, dan gaan we er vanuit dat je hiervan op de hoogte was bij reservatie, en bijgevolg geeft dit ook geen dekking om kosteloos te annuleren. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?

Ten laatste 4 weken voor vertrek hakken we de knoop door en beslissen we dus of je groepsreis zal plaatsvinden of niet. Je wordt hiervan meteen verwittigd. Wil je meer weten waarom we bepaalde reizen al vroegtijdig moeten annuleren? Meer uitleg vind je hier

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?

 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is, bv. wat kleurcodes betreft, en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. Dat geldt ook voor alle reizen met onze internationale partners die je via Joker boekt: Sawadee, Intrepid Travel, Exodus Travels, Dragoman, G Adventures, Heritage Expeditions en Quark Expeditions.
 • Voor alle duidelijkheid: Joker is nog steeds een gezond bedrijf, en kan dat ook bij tegenspoed blijven. Toch verwijzen we graag naar het bestaan van dit Garantiefonds, waarvan maar weinig reizigers op de hoogte blijken te zijn. Het biedt enkel bescherming als je boekt bij een Belgische reisorganisatie.

Ik zou graag een Joker-groepsreis boeken met mijn corona-voucher. Kan dat?

Heb je een corona-voucher, dan kan je deze gebruiken. De vervaldatum staat op de voucher. We raden onze reizigers met deze vouchers aan om ze zo snel mogelijk te gebruiken bij het boeken van een nieuwe reis. Dat kan op twee manieren:

 1. Online boeken: bij boeking geef je de referentie van je voucher in in het veld over reiswaardebons
 2. Boeken via een Joker-reiskantoor: geef de code van je voucher én de groepsreis die je verkiest door aan jouw Joker-reiskantoor. Zij zorgen voor de verdere opvolging van de boeking.

Over kleurcodes

Bij welke kleurcode kan mijn reis doorgaan?

 • Kleurt je bestemming groen of oranje? Je avontuur is verzekerd: je vertrekt, met je groep, op reis!
 • Kleurt je bestemming (minder dan) 4 weken voor vertrek rood? We bekijken grondig wat de impact is van de kleurcode op je reis.
  • Is het niet mogelijk om de groepsreis uit te voeren zoals gepland, dan annuleren wij de reis en krijg je de reeds betaalde reissom terug.
  • Is het volgens ons, ondanks kleurcode rood, toch mogelijk om op avontuurlijke groepsreis te trekken en grenzen te verleggen, dan bespreken we de situatie met jullie en hakken we samen de knoop door.

Dus toch groepsreizen naar landen met kleurcode rood?

Klopt! We hebben dat natuurlijk niet zomaar beslist. Voor kleurcodes baseert België zich steeds meer op de kleurcodes gegeven door het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Zij baseren zich dan weer op het percentage positieve coronatesten dat wordt afgenomen. Dat zegt op zich niets over de richtlijnen die ter plaatse gelden. Zo kleurde België bijvoorbeeld lange tijd rood, terwijl horeca, musea, bioscopen, etc. al terug open waren.

Om te bepalen of een Joker-groepsreis haalbaar is, zijn de richtlijnen en mogelijkheden ter plaatse dus een betere indicator dan de kleurcode op zich.

 

Over de veiligheid van de bestemming en reisroute

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?

 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Tijdens de reisvoorbereiding voor de reis houden de reisbegeleiders met de geldende maatregelen rekening om het verloop van de reis in kaart te brengen.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze “BV’s” of Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
 • Sowieso hebben we voor 2021 een deel volledig nieuwe reizen uitgewerkt die maximaal rekening houden met de beperkingen door het coronavirus. Zo zijn er nieuwe avontuurlijke reisconcepten in Europa. Bepaalde reizen beperken zich daarnaast tot één regio, zodat we in het land maar rekening moeten houden met de regelgeving van die ene regio. Die reizen hebben ook één centrale slaapplaats als uitvalsbasis. Verder komen er roadtrips met vertrek vanuit België, waarbij we vooral kamperen, het roadtripgevoel laten primeren en, indien nodig, onze route aanpassen naargelang de geldende kleurcodes. Hou onze nieuwsbrief in het oog voor alle nieuws hierover!

 

Over veilig reizen in kleine groep

Hoe zorgt Joker er mee voor dat een groep gezond vertrekt?

 • We vragen voor vertrek aan alle deelnemers dat ze weinig tot geen contacten hebben binnen de twee weken voor de reis. Tijdens onze "Try-Out”-groepsreizen in de zomer van 2020, waarbij een testpubliek op een aangepaste manier onze groepsreizen in een corona-context uitprobeerde, hebben alle groepen zich hiervoor geëngageerd. En ze zijn allemaal gezond vertrokken.
 • Daarnaast vragen we reizigers ook om zich 3 weken voor vertrek ten volle aan de geldende richtlijnen te houden zoals opgelegd door de overheid.
 • Het staat landen vrij om een negatieve coronatest te eisen van iedereen die het land binnenkomt. Is dat voor jouw bestemming het geval, dan zal Joker je hier tijdig over informeren.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen op reis?

 • Op reis volgen we de lokale richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze lokale contacten én onze reisbegeleiders volgen dagelijks op wat er verandert. Zij zien erop toe dat deze richtlijnen gerespecteerd worden, op alle plekken waar we ons bevinden. Deze richtlijnen kunnen strenger of soepeler zijn dan wat we in ons land kennen op moment van vertrek. Gezond verstand, daar heeft een Joker-reisbegeleider altijd voldoende van op zak. Ook in deze situatie zal hij/zij bijsturen als dat nodig is om de veiligheid te vrijwaren.
 • Wanneer reisorganisaties stellen dat ze 100% coronaproof op reis gaan, dan hebben wij moeite dit letterlijk te nemen. Elke situatie, elke plek is altijd anders en moet afzonderlijk ingeschat worden. Goede briefings en checklists zijn waardevol en nodig, maar kunnen nooit garanderen dat alles altijd optimaal zal verlopen. Met een goed netwerk en goed geïnformeerde reisbegeleiders, lokale gidsen, hoteluitbaters, chauffeurs, enz. kom je zonder twijfel het verst. Zeker als je al lang met hen samenwerkt, zoals dat op vele bestemmingen het geval is voor Joker.
 • Op de vertrekvergadering zal je reisbegeleider zeker dieper ingaan op de veiligheidsmaatregelen die op dat moment gelden voor jouw bestemming. Dat kan heel verschillend zijn. Voor één van de IJsland-reizen die de voorbije zomer doorgingen, werden o.a. volgende afspraken gemaakt: (1) iedereen draagt een mondmasker in de huurwagens zolang de uitslag van de verplichte corona-test (bij aankomst) niet gekend is, (2) de samenstelling van de kamers blijft de hele reis hetzelfde, (3) iedereen wast zijn eigen bestek, bord en beker af en houdt dit zelf bij, en (4) iedereen voorziet voldoende handgel voor zichzelf.
 • Ook belangrijk om in het achterhoofd te houden: bij Joker betaal je bijna alle activiteiten ter plaatse, rechtstreeks aan de lokale bevolking. Kan er, bv. omwille van de lokale richtlijnen omtrent corona, een bepaalde geplande activiteit toch niet doorgaan, dan ben je je geld niet kwijt.

Wat als iemand van de groep symptomen begint te vertonen?

We volgen ook hier de richtlijnen van de bestemming. Bestaat de kans dat iemand besmet zou zijn, dan overlegt de reisbegeleider met onze lokale partners wat er moet gebeuren met deze deelnemer en met de groep. We handelen dan in lijn met de lokale wetgeving, maar proberen de gevolgen voor de groep zo beperkt mogelijk te houden.

Wat als ik vóór of tijdens de reis positief test op COVID-19?

Test je tijdens de reis positief op COVID-19, dan zorgt de reisbegeleider er mee voor dat je in quarantaine kan of toegang krijgt tot medische zorgen. Wat het kostenplaatje betreft, heb je maar beter een goeie reisverzekering. Wij raden deze verzekeringen aan:

 • Een KBC-reisbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt:
  • de medische kosten als je op reis ziek wordt door COVID-19
  • quarantaine-kosten voor maximaal 7 dagen
 • Een annulerings- en bagageverzekering van KBC. Word je voor vertrek ziek door COVID-19 en kan je daardoor niet op reis vertrekken (dit moet bevestigd worden door een dokter), dan betaalt de KBC-annuleringsverzekering je reis terug.

Alles over de KBC-reisverzekering voor groepsreizen >>

Zal de vertrekvergadering doorgaan?

Ja, natuurlijk! Alleen kunnen we niet voorspellen of dit in levende lijve of in digitale vorm zal gebeuren. In ieder geval is je aanwezigheid tijdens een vertrekvergadering nog belangrijker dan ooit: je kan er je vragen stellen, de reisbegeleider maakt alvast de eerste (veiligheids)afspraken en licht de (eventueel aangepaste) route toe.

Wat met social distancing en mondmaskers op reis?

De groep is je bubbel op reis. Social distancing en mondmaskers binnen de groep zijn daarom niet nodig, behalve wanneer we ons in de openbare ruimte bevinden of op privé-plaatsen waar ook anderen zijn (hotels bv.). Dan houden we ons aan de lokale regels.

Moet ik zelf handgel en mondmaskers meenemen?

Ja. Je voorziet zelf voldoende mondmaskers en handgel voor de volledige reis. Op de vertrekvergadering kom je te weten of je op jouw bestemming makkelijk extra handgel en mondmaskers kan aankopen.

 

Over een gepaste reisverzekering

Welke reisverzekering raadt Joker in coronatijden aan?

Wij raden deze verzekeringen aan:

 • Een KBC-reisbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt:
  • de medische kosten als je op reis ziek wordt door COVID-19
  • quarantaine-kosten voor maximaal 7 dagen
 • Een annulerings- en bagageverzekering van KBC. Word je voor vertrek ziek door COVID-19 en kan je daardoor niet op reis vertrekken (dit moet bevestigd worden door een dokter), dan betaalt de KBC-annuleringsverzekering je reis terug.

Goed om weten:

 • Zonder reisbijstandsverzekering kan je niet deelnemen aan een Joker-groepsreis. Daarom is de KBC-reisbijstandsverzekering inbegrepen bij de prijs van je reis. Heb je een eigen reisbijstandsverzekering, dan krijg je 1% korting. Kijk dan best wel na wat er gedekt is i.v.m. corona. Let wel op: de mutualiteits- en hospitalisatieverzekeringen volstaan doorgaans niet als reisbijstandsverzekering. Ze geven niet altijd dekking buiten Europa. Ook binnen Europa is dit erg beperkt.
 • Een annulerings- en bagageverzekering is niet inbegrepen en niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Alles over de KBC-reisverzekering en tarieven >>

 

Over noodprocedures tijdens de reis

Wat als er iets gebeurt, ter plaatse of in België?

Je reisbegeleider en het hele team van Joker-medewerkers doen er alles aan om jou een deugddoend avontuur bezorgen, zelfs in deze tijden. Daarom staan we 24/7 klaar, met al onze ervaring, contacten en procedures.

 • Er is een noodtelefoon waarop reisbegeleiders ons dag en nacht kunnen bereiken.
 • Dankzij het volledige draaiboek van de reis, met daarin ook alle praktische gegevens, kunnen we de groep altijd vanuit België bereiken. Faalt de moderne technologie, dan zetten we onze lokale contacten in om bij te springen.
 • Alle reisbegeleiders krijgen een EHBO-opleiding en moeten elk jaar een bijscholing volgen. Daarbij komt dit jaar ook een mini-opleiding over corona-wijs op reis.

Niet onbelangrijk: er zit veel reiservaring in de hoofden van 80 medewerkers, meer dan 500 reisbegeleiders en bijna 40 jaar aan contacten in de toeristische sector wereldwijd.

Wat als ik in quarantaine moet ter plaatse?

Test je tijdens de reis positief op COVID-19, dan zorgt de reisbegeleider er mee voor dat je in quarantaine kan of toegang krijgt tot medische zorgen. Wat het kostenplaatje betreft, verwijzen we naar je reisbijstandsverzekering (zie eerder).

Alle informatie op deze pagina is onder voorbehoud van de huidige wetgeving en met de kennis momenteel voorhanden. Verandering in wetgeving of wijzigingen inzake de coronasituatie, kunnen ten allen tijden zorgen voor een aanpassing van bovenstaande informatie.

Je vraag niet gevonden?

Contacteer je Joker-reiskantoor. Zij helpen je graag verder met jouw specifieke vraag.

Empty