Overslaan en naar de inhoud gaan

 We weten dat reizigers gráág op groepsreis gaan, maar jullie zitten ook nog met vragen over Corona. Terecht! Dit zijn onze antwoorden op de meest gestelde vragen*:

Over een groepsreis boeken, annuleren en wijzigen >>

 • Ben ik mijn geld kwijt als Joker mijn groepsreis annuleert?
 • Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
 • Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik zelf annuleren?
 • Kan ik kosteloos annuleren als blijkt dat ik na terugkomst verplicht in quarantaine moet gaan?
 • Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Ik zou graag een Joker-groepsreis boeken met mijn corona-voucher. Kan dat?
 • Waarom is vroeg boeken (ook nu) een goed idee?

Over de veiligheid van de bestemming en reisroute >>

Over veilig reizen in kleine groep >>

 • Hoe zorgt Joker er mee voor dat een groep gezond vertrekt?
 • Moet ik gevaccineerd zijn om mee te kunnen op een Joker-groepsreis?
 • Wat zijn de veiligheidsmaatregelen op reis?
 • Wat als iemand van de groep symptomen begint te vertonen?
 • Wat als ik vóór of tijdens de reis positief test op COVID-19?
 • Wat met social distancing en mondmaskers op reis?
 • Moet ik zelf handgel, mondmaskers en een sneltest meenemen?

Over een gepaste reisverzekering >>

 • Welke reisverzekering raadt Joker aan in coronatijden?

Over noodprocedures tijdens de reis >>

 • Wat als er iets gebeurt, ter plaatse of in België?
 • Wat als ik in quarantaine moet ter plaatse?

Over een groepsreis boeken, annuleren en wijzigen

Ben ik mijn geld kwijt als Joker mijn groepsreis annuleert?

Neen, absoluut niet.

Annuleert Joker je groepsreis, dan krijg je de reeds betaalde reissom volledig terug. Ongeacht de reden van annulatie. Boek je binnen de week een andere Joker-groepsreis, dan geven we je 5% korting op de prijs.

Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 regels:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij. In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.*

*In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik zelf annuleren?

Je kan steeds zelf je groepsreis annuleren. Daarvoor rekenen we onderstaande kosten aan. Deze annuleringskost betaal je bij annulering aan Joker. Wanneer je je reis annuleert om een reden die verzekerd is door je KBC-annuleringsverzekering (indien je deze afsloot), kan je deze kost bij de verzekering terugvorderen.

Volgende voorwaarden gelden als je zelf je Joker-groepsreis annuleert:

 • tot 6 weken voor vertrek: je betaalt 30% van de reissom, met een minimum van €300
 • vanaf 6 weken tot 3 weken voor vertrek: je betaalt 50% van de reissom, met een minimum van €500
 • vanaf 3 weken voor vertrek: je betaalt 100% van de reissom

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?

Ten laatste 4 weken voor vertrek hakken we de knoop door en beslissen we dus of je groepsreis zal plaatsvinden of niet. Je wordt hiervan meteen verwittigd. Wil je meer weten waarom we bepaalde reizen al vroegtijdig moeten annuleren? Meer uitleg vind je hier

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?

 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is, bv. wat kleurcodes betreft, en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. Dat geldt ook voor alle reizen met onze internationale partners die je via Joker boekt: Intrepid Travel, Exodus Travels, Dragoman, G Adventures, Heritage Expeditions en Quark Expeditions.
 • Voor alle duidelijkheid: Joker is nog steeds een gezond bedrijf, en kan dat ook bij tegenspoed blijven. Toch verwijzen we graag naar het bestaan van dit Garantiefonds, waarvan maar weinig reizigers op de hoogte blijken te zijn. Het biedt enkel bescherming als je boekt bij een Belgische reisorganisatie.

Ik zou graag een Joker-groepsreis boeken met mijn corona-voucher. Kan dat?

Heb je een corona-voucher, dan kan je deze gebruiken. De vervaldatum staat op de voucher. We raden onze reizigers met deze vouchers aan om ze zo snel mogelijk te gebruiken bij het boeken van een nieuwe reis. Dat kan op twee manieren:

 1. Online boeken: bij boeking geef je de referentie van je voucher in in het veld over reiswaardebons
 2. Boeken via een Joker-reiskantoor: geef de code van je voucher én de groepsreis die je verkiest door aan jouw Joker-reiskantoor. Zij zorgen voor de verdere opvolging van de boeking.

Waarom is vroeg boeken een goed idee?

We zetten de 5 grootste voordelen van vroeg boeken voor jou op een rijtje

Over de veiligheid van de bestemming en reisroute

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?

 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Tijdens de reisvoorbereiding voor de reis houden de reisbegeleiders met de geldende maatregelen rekening om het verloop van de reis in kaart te brengen.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze “BV’s” of Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.

Over veilig reizen in kleine groep

Hoe zorgt Joker er mee voor dat een groep gezond vertrekt?

 • We vragen al onze reizigers en begeleiders om 48u voor vertrek een zelftest te doen. Zo beperken we het risico op coronabesmettingen op reis.

 • Tot op de dag van vertrek volgen we de situatie ter plaatse heel nauwkeurig op. Bij wijzigingen, bv. over een verplichte negatieve test bij aankomst, geven we dit onmiddellijk door aan onze reizigers.

Moet ik gevaccineerd zijn om mee te kunnen op een Joker-groepsreis?

We stimuleren iedereen om volledig gevaccineerd te zijn voor vertrek. Voor een deel van onze bestemmingen is dit een verplichting, aangezien het land van bestemming dit oplegt, of de reis anders niet praktisch uitvoerbaar is.

Ben je niet gevaccineerd en is een vaccinatie op jouw bestemming plots toch verplicht? Dan heb je twee opties: je vaccinatie in orde brengen, of je reis op eigen kosten annuleren. Tenzij je met een doktersbewijs kan aantonen dat je om medische redenen niet gevaccineerd mag worden. In dat geval neemt Joker de annulatiekosten op zich. 

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen op reis?

 • Op reis volgen we de lokale richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze lokale contacten én onze reisbegeleiders volgen dagelijks op wat er verandert. Zij zien erop toe dat deze richtlijnen gerespecteerd worden, op alle plekken waar we ons bevinden. Deze richtlijnen kunnen strenger of soepeler zijn dan wat we in ons land kennen op moment van vertrek. Gezond verstand, daar heeft een Joker-reisbegeleider altijd voldoende van op zak. Ook in deze situatie zal hij/zij bijsturen als dat nodig is om de veiligheid te vrijwaren.
 • Wanneer reisorganisaties stellen dat ze 100% coronaproof op reis gaan, dan hebben wij moeite dit letterlijk te nemen. Elke situatie, elke plek is altijd anders en moet afzonderlijk ingeschat worden. Goede briefings en checklists zijn waardevol en nodig, maar kunnen nooit garanderen dat alles altijd optimaal zal verlopen. Met een goed netwerk en goed geïnformeerde reisbegeleiders, lokale gidsen, hoteluitbaters, chauffeurs, enz. kom je zonder twijfel het verst. Zeker als je al lang met hen samenwerkt, zoals dat op vele bestemmingen het geval is voor Joker.
 • Op de vertrekvergadering zal je reisbegeleider zeker dieper ingaan op de veiligheidsmaatregelen die op dat moment gelden voor jouw bestemming. Dat kan heel verschillend zijn. 
 • Ook belangrijk om in het achterhoofd te houden: bij Joker betaal je bijna alle activiteiten ter plaatse, rechtstreeks aan de lokale bevolking. Kan er, bv. omwille van de lokale richtlijnen omtrent corona, een bepaalde geplande activiteit toch niet doorgaan, dan ben je je geld niet kwijt.

Wat als iemand van de groep symptomen begint te vertonen?

We volgen ook hier de richtlijnen van de bestemming. Bestaat de kans dat iemand besmet zou zijn, dan overlegt de reisbegeleider met onze lokale partners wat er moet gebeuren met deze deelnemer en met de groep. We handelen dan in lijn met de lokale wetgeving, maar proberen de gevolgen voor de groep zo beperkt mogelijk te houden.

Wat als ik vóór of tijdens de reis positief test op COVID-19?

Test je tijdens de reis positief op COVID-19, dan zorgt de reisbegeleider er mee voor dat je in quarantaine kan of toegang krijgt tot medische zorgen. Wat het kostenplaatje betreft, heb je maar beter een goeie reisverzekering. Wij raden deze verzekeringen aan:

 • Een KBC-reisbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt:
  • de medische kosten als je op reis ziek wordt door COVID-19
  • quarantaine-kosten van 7 dagen bij verlengd verblijf! Tijdens de reis is quarantaine niet verzekerd
 • Een annulerings- en bagageverzekering van KBC. Word je voor vertrek ziek door COVID-19 en kan je daardoor niet op reis vertrekken (dit moet bevestigd worden door een dokter), dan betaalt de KBC-annuleringsverzekering je reis terug.

Alles over de KBC-reisverzekering voor groepsreizen >>

Wat met social distancing en mondmaskers op reis?

We houden ons aan de lokale regels.

Moet ik zelf handgel, mondmaskers en een sneltest meenemen?

Ja. indien je bestemming dit vereist, moet je zelf voldoende mondmaskers voorzien voor de volledige reis. We raden aan om ook een sneltest mee te nemen om snel uitsluitsel te krijgen bij eventuele symptomen. Op de vertrekvergadering kom je te weten of je op jouw bestemming makkelijk extra handgel, mondmaskers en sneltesten kan aankopen.

 

Over een gepaste reisverzekering

Welke reisverzekering raadt Joker in coronatijden aan?

Wij raden deze verzekeringen aan:

 • Een KBC-reisbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt:
  • de medische kosten als je op reis ziek wordt door COVID-19
  • quarantaine-kosten voor maximaal 7 dagen, enkel bij verlengd verblijft (niet tijdens de reis).
 • Een annulerings- en bagageverzekering van KBC. Word je voor vertrek ziek door COVID-19 en kan je daardoor niet op reis vertrekken (dit moet bevestigd worden door een dokter), dan betaalt de KBC-annuleringsverzekering je reis terug.

Goed om weten:

 • Zonder reisbijstandsverzekering kan je niet deelnemen aan een Joker-groepsreis. Daarom is de KBC-reisbijstandsverzekering inbegrepen bij de prijs van je reis. Heb je een eigen reisbijstandsverzekering, dan krijg je 1% korting. Kijk dan best wel na wat er gedekt is i.v.m. corona. Let wel op: de mutualiteits- en hospitalisatieverzekeringen volstaan doorgaans niet als reisbijstandsverzekering. Ze geven niet altijd dekking buiten Europa. Ook binnen Europa is dit erg beperkt.
 • Een annulerings- en bagageverzekering is niet inbegrepen en niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Alles over de KBC-reisverzekering en tarieven >>

 

Over noodprocedures tijdens de reis

Wat als er iets gebeurt, ter plaatse of in België?

Je reisbegeleider en het hele team van Joker-medewerkers doen er alles aan om jou een deugddoend avontuur bezorgen, zelfs in deze tijden. Daarom staan we 24/7 klaar, met al onze ervaring, contacten en procedures.

 • Er is een noodtelefoon waarop reisbegeleiders ons dag en nacht kunnen bereiken.
 • Dankzij het volledige draaiboek van de reis, met daarin ook alle praktische gegevens, kunnen we de groep altijd vanuit België bereiken. Faalt de moderne technologie, dan zetten we onze lokale contacten in om bij te springen.
 • Alle reisbegeleiders krijgen een EHBO-opleiding en moeten elk jaar een bijscholing volgen. Daarbij komt dit jaar ook een mini-opleiding over corona-wijs op reis.

Niet onbelangrijk: er zit veel reiservaring in de hoofden van 80 medewerkers, meer dan 500 reisbegeleiders en bijna 40 jaar aan contacten in de toeristische sector wereldwijd.

Wat als ik in quarantaine moet ter plaatse?

Test je tijdens de reis positief op COVID-19, dan zorgt de reisbegeleider er mee voor dat je in quarantaine kan of toegang krijgt tot medische zorgen. Wat het kostenplaatje betreft, verwijzen we naar je reisbijstandsverzekering (zie eerder).

 

Alle informatie op deze pagina is onder voorbehoud van de huidige wetgeving en met de kennis momenteel voorhanden. Verandering in wetgeving of wijzigingen inzake de coronasituatie kunnen ten allen tijden zorgen voor een aanpassing van bovenstaande informatie.

Je vraag niet gevonden?

Contacteer je Joker-reiskantoor. Zij helpen je graag verder met jouw specifieke vraag.

Empty