Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze investering in 3 sociale ondernemingen

Bij 3 gemeenschappen in Peru, Honduras en Oeganda zijn we erg nauw betrokken. Met onze lokale contactpersonen, vaak gerelateerd aan onze ViaVia Joker Reiscafés, hebben we er een duurzame samenwerking opgezet. We beheren hiervoor een speciaal fonds dat investeert in deze 3 sociale ondernemingen. Dit kan dankzij bijdragen van de Joker-groepsreizigers en acties zoals De Warmste Week in samenwerking met de Belgische ViaVia's. De contactpersonen ter plaatse zien wat er nodig is en welk potentieel er kan benut worden. Wij dragen aan de ontwikkeling van dat potentieel bij waar we kunnen, o.a. met onze ervaring en contacten in toerisme en met onze bedrevenheid in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van dichtbij maken we zo, jaar na jaar, de groei van een gemeenschap mee. Met alle positieve verhalen die erbij horen!

De bus van Moses en community based tourism in Oeganda

In 2014 is de Oegandees Moses Sanyu onze chauffeur en gids tijdens een Joker-groepsreis door Oeganda en Rwanda. “Hoe completer zou hun reis zijn als reizigers ook mijn gemeenschap leren kennen?”, vroeg hij zich af. Met de steun van Joker, Karavaan vzw en reisbegeleidster Marijke D’Herde richtte hij de Entwiga Community Experience op. Hij organiseert, als sociale ondernemer, activiteiten en homestays binnen de gemeenschap waar hij opgroeide.

Onze investering

Met een renteloze lening van Joker kocht Moses een minibus waarmee hij toeristen zijn land kan laten zien. Met de opbrengst van de tours betaalt Moses de lening af. Ook het ViaVia Joker Reiscafé in Entebbe verwijst reizigers door en promoot de activiteiten van de Entwiga Community. 

De impact 

Het gaat om méér dan louter een bus. Mensen die vroeger geen inkomsten hadden uit het groeiende toerisme in hun regio vlakbij het gekende Kibale National Park, werken nu samen met Moses. Schoolgeld wordt daardoor betaalbaar en de bus wordt, wanneer er geen tours zijn, ingezet voor de gemeenschap. Er is geld om o.a. een bomenkwekerij en een computerlokaal op te zetten. Maar ook dit: toeristen waarderen de gemeenschap en haar cultuur, waardoor die voortaan beter bewaard en ingezet wordt.
Wil je graag een homestay doen bij Moses en de families van zijn gemeenschap? Ga mee op jongerenreis (-26) naar Rwanda en Oeganda

In 2019 trok onze Fairtrade Reporter Roselien naar het Entwiga Community Project en maakte er deze prachtige video over. 

Gratis schoolboeken in Honduras

In 2002 nam Geert Van Vaeck het ViaVia Joker Reiscafé in de stad Copán over. Hij organiseert er ook tours: niet alleen naar de Maya-sites van Copán Ruínas, maar evengoed excursies naar de omliggende bergdorpen. Het zijn tours die raken, want ze zoomen in op de lokale realiteit die beheerst wordt door armoede, drugs en corruptie. De helft van de opbrengst van de Alternative Hike vloeit terug naar de bergdorpen. Zo zorgt toerisme daar voor een positieve impact.

Onze investering

In 2006 startte Geert het project Nachos para todos. “Nacho” is de naam van het officiële leerboek dat de kinderen gebruiken op school. Dankzij Nachos para todos kregen sindsdien bijna 5.000 kinderen in meer dan 65 scholen een gratis leerboek persoonlijk overhandigd. Joker engageert zich met een donatie om het bereik van dit project te vergroten.

De impact

Met hun eigen Nacho staan de kinderen uit deze arme regio sterker bij het begin van hun schoolloopbaan. Een boek dat je bovendien mee naar huis kan nemen, betekent extra leerkansen. Een klein project met veel impact!
Zelf op tour in & rond Copán met Geert? Trek dan met Joker naar Guatemala en Honduras: er is de Expeditie uit de brochure Joker Avontuur, er is een jongerenreis (-26 jaar) en een Comfort Edition.

Jonge rolmodellen in Toerisme bij Mama Alice in Peru

De Nederlandse ngo Mama Alice richtte in 2005 een thuis en opleidingscentrum op voor kwetsbare kinderen en jongeren in Ayacucho (Peru) en omgeving. Frederique Kallen, de stichtster van Mama Alice, won de prestigieuze ‘2019 World of Children Education Award’. 

Onze investering

Joker investeert in een nieuw opleidingsluik van Mama Alice. Enerzijds financieel, maar ook dankzij de begeleiding van het ViaVia Joker Reiscafé in Ayacucho. De ViaVia en Mama Alice zijn er al sinds de oprichting 2 handen op één buik. Mama Alice startte recent met vakopleidingen in toerisme (gids, kok, kamermeisje en een opleiding in hospitality). Concreet zal het ViaVia Joker Reiscafé stageplekken voorzien, trainingen verzorgen voor de lesgevers en samen met de studenten tours uitwerken en aanbieden. ViaVia Tourism Academy organiseert er een SMILES training voor de studenten en brengt hen kennis bij over o.a. sustainable tourism, storytelling, experience economy,... bij. Met het aanbieden van deze training, ter ondersteuning van hun eigen gidsenopleiding, investeerden we dus mee in de capaciteitsopbouw in duurzaam toerisme.

De impact

Met de bendevorming die om de hoek loert, is het cruciaal om jongeren aan een vak, een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden te helpen. Als de jongeren van Mama Alice de nieuwe rolmodellen worden voor de volgende generatie, dan zien hun opvolgers dat er ook voor hén een hoopvolle toekomst weggelegd is. Daar zijn wij graag bij betrokken! 

De ViaVia van Ayacucho bezoeken we tijdens de jongerenreis (-26 jaar) naar Peru