Overslaan en naar de inhoud gaan

Kumano, de eeuwenoude naam van de zuidelijke regio van het Kii schiereiland, is een heilig gebied vol legende en mysterie. De natuur wordt hier dan ook al eeuwen lang aanbeden; van rotsen, bomen en bergen, tot watervallen en rivieren. Er liggen drie grote schrijnen in de regio, die al meer dan 1.000 jaar de focus zijn van deze pelgrimstocht: Kumano Hongu Taisha, Kumano Hayatama Taisha en Kumano Nachi Taisha. Samen zijn ze de Kumano Sanzan. 

Koya-san en Yoshino-Omine ontwikkelden zich in dezelfde periode als Kumano en de sites werden verbonden door een netwerk aan pelgrimsroutes. De immense waarde van de Kumano Sanzan, Koya-san, Yoshino-Omine en de netwerken die deze verbinden, maakt dat ze in 2004 erkend werden als Werelderfgoed door UNESCO. 

De Kumano Kodo is tevens één van twee officiële pelgrimstochten, samen met de Santiago de Compostela. Wie Compostela reeds gewandeld heeft en vervolgens de Kumano Kodo heeft afgelegd, kan zich dan ook tot Dual Pilgrim laten eren. 

De Kumano Kodo is een off-the-beaten-path ervaring te midden van de natuur. Een ervaring om tot rust te komen, traag te reizen en kennis te maken met de spiritualiteit in Japan. De Kumano Kodo is niet enkel een ervaring, maar ook een gevoel, waardoor je anders terugkeert, dan hoe je aan je tocht begonnen bent.

Je vindt hier de volgende info over deze add-on: 

 1. Routemogelijkheden
 2. Galerij
 3. Zelf de Kumano Kodo bewandelen
 4. Moeilijkheidsgraad van de wandelingen
 5. Perfect te combineren met deze reizen

Bewandel de pelgrimstocht van de Kumano Kodo

Bewandel de hiking trails die je doorheen de serene natuur van het Kii schiereiland leiden. De paden lopen door beboste bergen, langs charmante dorpjes en naar eeuwenoude tempels. Deze pelgrimstocht is een ware off-the-beaten-track ervaring voor de actieve reiziger. Voel je één met natuur die je te voet verkent. Overnachten doe je telkens op een nieuwe locatie.

Ons 4-daags programma leid je over de Nakahechi Trail van Tanabe naar de tempel van Kumano Hongu Taisha. Wie een echte uitdaging zoekt, bewandelt de volledige Nakahechi Trail van Takijiri-oji naar Nachi. Een pittig 6-daags programma voor de ervaren wandelaar.

Hieronder stellen we beide voorbeeldroutes voor. De overnachtingslocaties kunnen mogelijks wijzigen omwille van beschikbaarheid.

4-daagse Nakahechi: Takijiri-oji - Kumano Hongu Taisha

Dag 1      Osaka/Kyoto - Tanabe

Je reist van Osaka of Kyote naar Kii-Tanabe, waar je overnacht. Een treinrit duurt ongeveer 3 uur. Kruip niet te laat je bed in, de volgende ochtend start je vroeg om het meeste uit je wandeldag te halen. Spring ook binnen in de Kumano Travel Service, waar een introductie voorzien is en waar je kaarten overhandigd worden. 

Dag 2      Tanabe - Chikatsuyu

Afstand: 13 km - Duur: 6-7 uur - Niveau: 3

Je neemt de bus van Tanabe Station naar Takijiri-oji, waar de wandeling begint. Je wandelt vandaag van Takijiri-oji naar Chikatsuyu-oji. Je begint met een steile klim naar Takahara. Neem een rustige start, zodat je vervolgens op een goed tempo je tocht kunt verderzetten tot Chikatsuyu-oji. Geniet van de rust en stilte van de natuur. Eens aangekomen, ben je de rest van de dag vrij om te ontspannen.

Dag 3      Chikatsuyu - Kumano Hongu Taisha - Yunomine Onsen

Afstand: 25 km - Duur: 9-12 uur - Niveau: 4,5

Afstand: 17 km - Duur: 6-9 uur - Niveau: 3

Van Chikatsuyu-oji zet je je tocht verder naar Kumano Hongu Taisha. Je wandelt 25 kilometer, wat je 9 à 12 uur zoet houdt. Ben je toegewijd aan de hele tocht? Start dan vroeg in de ochtend. Wie het fysiek wat minder pittig wilt, kan deze tocht ook inkorten door 's ochtends de bus te nemen naar Doyugawa-bashi. Dit kort de tocht in tot 17 kilometer, ofwel 6 à 9 uur wandelen. Je slaat er voornamelijk een groot stuk over verharde weg mee over. Je tocht eindigt aan de Kumano Hongu Taisha, een van de drie grote schrijnen van Kumano. Na je verkenning neem je de bus naar Yunomine Onsen voor de overnachting.

Dag 4      Yunomine Onsen vertrek

Zet je je tocht verder naar je volgende bestemming. Je kan de bus nemen voor een overnachting in Nachi of Katsuura, zodat je ook de schrijnen van Hayatama Taisha en Nachi Taisha kunt bewonderen. Of misschien reis je van Yunomine onsen wel liever verder naar Koya-san voor een overnachting in een Shukubo

 

Praktisch

 • Voeg minstens 4 extra dagen toe aan je reis om de Kumano Kodo te kunnen bewandelen
  • In het programma Mountains of Honshu zit reeds een verkenning van deze regio. Indien je dit wilt aanpassen naar deze meerdaagse pelgrimstocht, dien je 1 à 2 dagen extra te voorzien.
 • Moeilijkheidsgraad: 3 - 4,5 
 • Deze wandeling is voor actieve tot ervaren wandelaars. Indien je dag 3 inkort door een stukje met de bus te doen is het volledige niveau van de meerdaagse tocht 'intermediate'.
 • Ideaal voor de actieve reiziger
                                                                                                                                                                 

6-daagse Nakahechi: Takijiri-oji - Kumano Nachi Taisha

Dag 1      Osaka/Kyoto - Tanabe - Takahara

Afstand: 3,7 km - Duur: 2,5 uur - Niveau: 2,5

Je reist al vroeg van Osaka of Kyote naar Kii-Tanabe. Een treinrit duurt ongeveer 3 uur. Spring binnen in de Kumano Travel Service, waar een introductie voorzien is en waar je kaarten overhandigd worden. Vervolgens kan je de bus nemen naar Takijiri-oji, waar de wandeling begint. Je wandelt vandaag van Takijiri-oji naar Takahara, een korte tocht, maar met een steile klim. In Takahara kan je genieten van prachtige uitzichten op de omgeving.

Dag 2      Takahara - Tsugizakura-oji

Afstand: 13 km - Duur: 6-8 uur - Niveau: 3,5

Je zet je tocht 's ochtends verder doorheen de bossen van de Kumano regio. Je wandelt van Takahara naar Tsugizakura-Oji, goed voor een dagje stappen. Je bent weer een dag wandelen dichterbij je doel. Geniet van een rustige avond te midden van het Japanse platteland.

Dag 3      Tsugizakura-oju - Kumano Hongu Taisha - Yunomine Onsen

Afstand: 21,5 km - Duur: 8-11 uur - Niveau: 4

Afstand: 17 km - Duur: 6-9 uur - Niveau: 3,5

Je hebt een pittige dag voor de boeg. De volledige tocht van deze dag bedraagt 21,5 kilometer, ofwel 8 à 11 uur wandelplezier. Indien je dit te veel vindt, kan je de bus nemen naar Doyugawa-bashi. Dit kort de tocht in tot 17 kilometer, ofwel 6 à 9 uur wandelen. Je slaat er voornamelijk een groot stuk over verharde weg mee over. Je dag eindigt aan de Kumano Hongu Taisha, een van de drie grote schrijnen van Kumano. Na je verkenning neem je de bus naar Yunomine Onsen voor de overnachting.

Dag 4      Yunomine Onsen - Ukegawa - Koguchi

Afstand: 13 km - Duur: 4,5-6 uur - Niveau: 4

Je neemt vanmorgen de bus van Yunomine Onsen naar Ukegawa, waar je aan de hike begint. Je wandelt over de Kogumotori-goe bergpas. Je wandeling start met een geleidelijke klim en vervolgens stijgt en daalt het pad een beetje. Het laatste deel van de wandeling zakt af in het dal en is het meest steile deel van de dag. Kruip op tijd je bed in, de volgende ochtend sta je vroeg op voor een laatste pittige dag. 

Dag 5      Koguchi - Kumano Nachi Taisha - Nachisan

Afstand: 14 km - Duur: 7-9 uur - Niveau: 5

Het laatste segment om te wandelen is zo'n 14 kilometer en is goed voor 7 à 9 uur wandelen. Let op, het Ogumotori-goe gedeelte is een stevige dagtocht en het is dan ook nodig op tijd te beginnen. Start dus zeker vroeg in de ochtend en vertrek zeker niet later dan 08u00. Het wordt vaak als het moeilijkste deel van de tocht gezien, dus geef jezelf voldoende tijd. Er is geen 'easy way out' op dit deel, dus als je jezelf niet fit genoeg inschat, kan je de bus nemen naar Shingu en van daaruit per bus het schrijn bezoeken. De beloning is echter de moeite waart, je tocht eindigt aan de indrukwekkende Kumano Nachi Taisha met haar Nachi Falls! Dit is de hoogste waterval in Japan die zonder onderbreking de diepte in stort. Na het bewonderen van deze magnifieke tempel, trek je naar je verblijf in Nachi. Tijd voor welgekomen rust en ontspanning!

Dag 6      Nachisan vertrek

Je laatste dag zet je je tocht verder naar je volgende bestemming. 

 

Praktisch

 • Voeg 6 extra dagen toe aan je reis om de volledige Nakahechi Route van de Kumano Kodo te kunnen bewandelen
  • In het programma Mountains of Honshu zit reeds een verkenning van deze regio. Indien je dit wilt aanpassen naar deze meerdaagse pelgrimstocht, dien je 2 dagen extra te voorzien.
 • Moeilijkheidsgraad: 2,5 - 5
 • Aangeraden voor actieve wandelaars met ervaring van meerdaagse staptochten in een bergachtige omgeving. Dag 3, 4 en 5 zijn stevige wandeldagen.
                                                                                                                                                                 

Goed om weten

 • Het weer in de bergen is onvoorspelbaar en kan gemakkelijk omslaan. Voorzie dus voldoende kledij in laagjes en zorg goede regenkledij.
 • Onderweg wordt bagagetransport voorzien voor je grote rugzak of koffer. Zo stap je enkel met een dagrugzak met daarin het hoofdnodige voor de wandeling, zoals snacks, water, een camera, trui en regenjas. Je grote bagage wordt ondertussen doorgestuurd naar je volgend verblijf. 
 • Je wandelt de tocht op eigen houtje. Mits meerprijs kunnen we een begeleidende gids voorzien. Die kost dekt de kost voor de gids, net als verblijf en maaltijden voor de gids. 
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan of hotels, zijn tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je tattoo's opvallen, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 

 

Liever onder begeleiding?

Na aankomst in Tanabe op je eerste dag, wordt uitleg voorzien door onze lokale partner over de route. Zij leggen je alles uit over de Kumano Kodo en beantwoorden jouw vragen. Hier krijg je ook de kaarten van de route voor onderweg, net als schema's van de busroutes. Je legt de tocht op eigen houtje af, met behulp van de kaarten en uitleg die je in Tanabe krijgt. Onderweg wordt de route van de Kumano Kodo regelmatig met signalisatie aangegeven.

Indien gewenst kunnen we ook een gids voor zien voor het verloop van de tocht. Geef ons gerust een seintje bij aanvraag indien je hier interesse voor hebt, zodat we je ook de kost voor de gids kunnen bezorgen. 

Kumano Kodo in beeld

Wil je zelf deze unieke pelgrimstocht bewandelen?

Deze ervaring kan je enkel boeken bij een individuele reis van Joker. In onze individuele programma's stellen we optionele excursies en activiteiten voor die wij niet te missen vinden. Vraag aan je Joker-reisexpert om ze aan je offerte toe te voegen.

Je kan optionele excursies en activiteiten ook naar hartenlust toevoegen aan een op maat gemaakt reisprogramma. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Moeilijkheidsgraad

Elke wandeldag heeft z'n eigen niveau wat fysieke inspanning betreft. De verschillende niveau's houden rekening met afstand, tijd, klimmen en dalen, terrein, bereikbaarheid met bijvoorbeeld busroutes en hoe afgelegen een route is.

Niveau 1 Niveau 5
 • Kleine afstand
 • Korte duur
 • Vlakke route
 • Gemakkelijk, vlak terrein
 • Toegankelijk met verschillende busroutes
 • Dichtbij de bewoonde wereld

Voor iedereen met een basisconditie.

 • Lange afstanden
 • Volle dagwandelingen
 • Veel klimmen en dalen
 • Moeilijke, ruwe ondergrond
 • Beperkte toegankelijkheid
 • Afgelegen

Voor ervaren wandelaars met goede conditie en voorbereiding.

 

Het betekent niet dat elke wandeling van niveau 5 totaal niet toegankelijk zou zijn per bus. Soms wegen andere criteria zwaar genoeg door om toch een niveau 5 te geven. Hou er ook rekening mee dat verschillende elementen de zwaarte van een tocht kunnen beïnvloeden. Zo zijn deze variabel afhankelijk van:

 • Het weer
 • de tijd van de dag
 • De tijd van het jaar
 • De richting waarin je wandelt
 • Hoeveel bagage je meedraagt
 • Je conditie en ervaring

Zo kan een tocht van niveau 3 met meer bagage, slecht weer en na een slechte nacht, gemakkelijk als een zwaarte 5 ervaren worden.